Wykonanie
Jutro Dzień Św.
Patryka. Od czterech lat przywołuję wiosnę przygotowując zielone potrawy do akcji Zielono mi… Gosi z Trochę inne
cukierni . Uwielbiam tą akcję i zawsze żałuję, że trwa tak krótko. Tym razem nie uda mi się przygotować zbyt wiele. Chyba, że jutro
będę miała więcej czasu…liczę na to 😉 Jako pierwszy dodaję przepis na wytrawne muffinki ze
szpinakiem. Zapraszam.Inspirowałam się głównie przepisem z Filozofii smaku na muffinki ze
szpinakiem,
fetą i
suszonymi pomidorami .
Składniki na ok. 16 sztuk:250 g
szpinaku rozdrobnionego odmrożonego (tyle zostaje z opakowania 450 g po odmrożeniu i odsączeniu)100 g
fetykilkanaście czarnych
oliwek1 ząbek
czosnkukilka liści świeżej
bazylii / 1/2 łyżeczki suszonej1 łyżeczka
pieprzu mielonego1 łyżeczka
soli1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
jogurtu naturalnego1
jajko1/4 szklanki
oliwy z oliwek1.
Szpinak najlepiej wyjąć z zamrażarki wieczorem poprzedniego dnia przed planowanym pieczeniem. Wyjąć na sito ustawione nad miską/garnkiem, gdzie będzie zbierać się płyn. Po odmrożeniu i odsączeniu z 450 g bloku rozdrobnionego
szpinaku zostaje ok. 250 g. Można też użyć
świeżego szpinaku, pewnie będzie potrzebna ilość o,5 kg, jeśli będziemy go siekać i dusić lub mniej jeśli będziemy go do ciasta dodawać w świeżej formie (posiekany) taka jak u Panny Malwinny w przepisie.2. Gotowy
szpinak połączyć z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Fetę (prawdziwą) pokroić w drobną kostkę,
oliwki pokroić w plasterki. Posiekać
bazylię. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC.3. W jednej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
pieprzem.4. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
jogurt,
jajko i
oliwę z oliwek.5. Połączyć mokre składnik z suchymi mieszając łyżką. Dodać
szpinak z
czosnkiem,
fetę,
oliwki oraz
bazylię. Wymieszać łyżką.6. Nakładać po czubatej łyżce ciasta do zagłębień w formie do muffinek. Pieczenie tych muffinek w papierowych papilotkach, jak ja to zrobiłam, nie jest dobrym pomysłem, bo muffinki z uwagi na małą ilość tłuszczu i zawartość lepkiego
sera przyklejają się do takich foremek. Więc najlepiej piec je w formie bez papilotek lub w foremkach silikonowych.7. Piec ok. 20-25 minut na środkowej półce piekarnika. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Wyjmować od razu z foremek i studzić na kratce (aby odparował nadmiar wilgoci).