Wykonanie
Wytrawne muffiny to jeden z najlepszych przekąskowych pomysłów na przyjęcia - są łatwe do przygotowania, można je zrobić z dowolnymi dodatkami i zawsze wszystkim smakują. Robiąc niesłodką wersję muffinów po raz pierwszy, zdecydowałam się na połączenie zielonych
oliwek i
sera feta (przepis na te muffiny znajdziecie tutaj). Tym razem wybrałam
czarne oliwki i
suszone pomidory. Obowiązkowo dodałam dużo aromatycznych suszonych
ziół. Wspaniale wkomponował się tutaj suszony
czosnek bulwiasty przywieziony dla mnie w prezencie prosto z Podlasia - dodał muffinom wyrazistości i odrobinę ostrości.Jestem zdecydowaną entuzjastką wytrawnych muffinów i na pewno
będę dalej obmyślać nowe połączenia smakowe.
Składniki na 12 muffinek"Suche"250 g
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczeniasuszone
zioła:
bazylia,
oregano,
czosnek niedźwiedzi,
słodka paprykasól i
pieprz"Mokre"250 ml
mleka40 ml
oleju + 50 ml
oliwy z oliwek1
jajkoDodatki12
suszonych pomidorówmały słoiczek (u mnie 160 g) czarnych drylowanych
oliwekPrzygotowanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub przygotować foremki silikonowe.12
oliwek odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić (niezbyt drobno).
Suszone pomidory odsączyć z
oleju na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (najwygodniej jest pociąć kuchennymi nożyczkami).W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.Mokrą mieszankę wlać do suchej.Delikatnie wymieszać wszystko widelcem - tylko do połączenia składników tak, aby masa pozostała grudkowata. Dodać
oliwki i
suszone pomidory i jeszcze raz szybko i delikatne zamieszać.Wypełnić masą papilotki lub foremki. Na wierzchu każdej muffinki ułożyć całą
oliwkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.Smacznego!