Wykonanie
Święta, a właściwie okres przedświąteczny, kojarzą mi się z wieloma zwyczajami. Jednym z nich jest babskie oglądanie "
Love Actually" i towarzyszący mu zbiorowy zachwyt nad ulubioną sceną - tańczącym Hugh
Grantem. Dzisiaj właśnie jest ten wieczór, kiedy w pięć zasiądziemy przed telewizorem i będziemy się rozpływać nad tanecznym talentem Pana Ministra...Dzisiaj jest również ten wieczór, kiedy postanowiłam poszerzyć swój muffinowy repertuar o smak wytrawny. I tak, w ramach "dofilmowej przekąski", przygotowałam muffiny z
fetą i
oliwkami.Za podstawę znów posłużyła mi nieoceniona "Nigella gryzie". Tym razem modyfikowałam przepis na muffiny Welsh-rarebit.Muszę przyznać, że im więcej muffinek piekę, tym bardziej mi się to podoba. Dzisiejszy debiut w zakresie muffinek niesłodkich uważam za udany. Jest to na razie tylko moja opinia, bo zbiorowa degustacja odbędzie się dopiero za parę godzin*.* dodane rano następnego dnia: Muffiny zostały ocenione korzystnie przez
grono degustacyjne :)Składniki na 12 muffinek"Suche"275 g
mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
słodkiej papryki"Mokre"125 ml
mleka (w temperaturze pokojowej)150 ml
jogurtu naturalnego5 łyżek
oleju roślinnego1 łyżka
oliwy z oliwek1
jajkoDodatki200 g kosteczek
sera feta160 g zielonych
oliwekPrzygotowanieNagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.12
oliwek odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić (niezbyt drobno).W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.Do mokrej mieszanki dodać kosteczki
feta i pokrojone
oliwki. Wymieszać.Mokrą mieszankę wlać do suchej.Delikatnie wymieszać wszystko widelcem - tylko do połączenia składników. Masa powinna pozostać grudkowata.Wypełnić masą papilotki. Na wierzchu każdej muffinki ułożyć całą
oliwkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.Smacznego!