Wykonanie
Tarta to chyba jeden z najbardziej wdzięcznych wypieków, jakie możemy przygotować. Kruchy placek wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem
daje nam nieskończoną ilość wariantów
smakowych oraz doskonale prezentuje się jako przekąska lub deser. Jednak do wyjaśnienia pozostaje kwestia czym jest
tarta, a czym quiche (czyt. "kisz"). Quiche to danie, które pochodzi z północno-wschodniej Francji. Jest to zazwyczaj kruchy spód, zawsze wypełniony wytrawnym nadzieniem, którego bazą jest mieszanina jaj oraz
śmietany. Jeśli zabraknie tych dwóch składników nadzienia, wówczas upiekliśmy zwykłą wytrawną tartę. U mnie na
stole pojawił się tym razem francuski wypiek, bowiem quiche osobiście uwielbiam i mogłabym go jeść ze wszystkimi, możliwymi składnikami :).

Składniki:spód:250 g
mąki130 g
masła3 stołowe łyżki zimnej
wody2
żółtkaszczypta
solifarsz:4
jajka150 g
śmietany 18%1 mała
cebula3 ząbki
czosnku150 g
wędzonego łososiakilka
suszonych pomidorówkulka
mozzarelligarść posiekanego
szczypiorkułyżka
oliwysól,
pieprzPrzygotowanie:
Mąkę i
sól przesiewamy. Następnie siekamy razem z
masłem. Gdy powstaną okruszki, dodajemy
żółtka. Szybko zagniatamy elastycznie ciasto, stopniowo dolewając
wodę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebulę i
czosnek siekamy, podsmażamy na
oliwie.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki,
suszone pomidory siekamy w drobną kostkę, a
mozzarellę kroimy w plastry. W osobnym naczyniu rozkłócamy
jajka, łączymy je ze
śmietaną i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Wyciągamy ciasto i cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej
mąką. Owijamy na wałek i przenosimy na formę do tarty o średnicy 29 cm. Ponownie schładzamy w lodówce przez kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Spód do tarty obciążamy specjalnymi kuleczkami, bądź
suchą fasolą, czy
grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut, aż brzegi tarty przyrumienią się na złoty kolor.Na podpieczonym spodzie układamy przesmażoną
cebulę z
czosnkiem,
suszone pomidory oraz
łososia. Całość zalewamy masą z
jajek i
śmietany. Na górze układamy plastry
mozzarelli i posypujemy posiekanym
szczypiorem. Zapiekamy w temperaturze 160-170 stopni przez przez kolejne 20 minut, aż nadzienie całkowicie się zetnie. Gotową tartę pozostawiamy w formie po upieczeniu jeszcze kilka minut. Podajemy, krojąc w trójkąty, udekorowaną świeżym
koperkiem.Smacznego!
