ßßß Cookit - przepis na Tarta z podgrzybkami

Tarta z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

Ostatni weekend w Wildze (gospodarzom dziękujemy za zaproszenie) zaowocował pięknymi podgrzybkowymi i prawdziwkowymi zbiorami. Większą część grzybów zapakowałam i foliowe woreczki, szczelnie zawiązałam i zamroziłam, reszta posłużyła mi do przygotowania pysznej i aromatycznej tarty.
Gorąco polecam poniższy przepis :)
SKŁADNIKI na jedną dużą tartę:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki letniej wody
1 jajko
60g masła
szczypta soli
szczypta sody
pół kilograma podgrzybków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
odrobina oleju do smażenia
200g śmietany 18%
sól i pieprz
50g sera żółtego
1 mozzarella z zalewy
pęczek natki
Ciasto:
Mąka + letnia woda + jajko + masło + szczypta soli i sody. Z tych składników dokładnie ugnieść ciasto, które finalnie powinno mieć konsystencję plasteliny.
Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec 10 minut w temperaturze ok 150 stopni.
Farsz:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać umyte i posiekane podgrzybki oraz zmiażdżony czosnek.
Całość smażyć około 20 minut do zarumienienia a następnie zalać śmietaną i dusić jeszcze kilka minut.
Farsz zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i po lekkim ostudzeniu dodać pokrojony w kostkę żółty ser oraz natkę pietruszki.
Farsz przełożyć do formy z podpieczonym wcześniej ciastem. Na wierzch rozłożyć kawałki mozzarelli.
Całość piec w temperaturze ok 170 stopni przez około 25 minut.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/10/tarta-z-podgrzybkami.html