Wykonanie
Ostatni weekend w Wildze (gospodarzom dziękujemy za zaproszenie) zaowocował pięknymi podgrzybkowymi i prawdziwkowymi zbiorami. Większą część
grzybów zapakowałam i foliowe woreczki, szczelnie zawiązałam i zamroziłam, reszta posłużyła mi do przygotowania pysznej i aromatycznej tarty.Gorąco polecam poniższy przepis :)SKŁADNIKI na jedną dużą tartę:1,5 szklanki
mąki2 łyżki letniej
wody1
jajko60g
masłaszczypta
soliszczypta
sodypół kilograma podgrzybków1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuodrobina
oleju do smażenia200g
śmietany 18%sól i
pieprz50g
sera żółtego1
mozzarella z zalewypęczek
natkiCiasto:
Mąka + letnia
woda +
jajko +
masło + szczypta
soli i
sody. Z tych składników dokładnie ugnieść ciasto, które finalnie powinno
mieć konsystencję plasteliny.Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec 10 minut w temperaturze ok 150 stopni.Farsz:Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju, dodać umyte i posiekane podgrzybki oraz zmiażdżony
czosnek.Całość smażyć około 20 minut do zarumienienia a następnie zalać
śmietaną i dusić jeszcze kilka minut.Farsz zdjąć z ognia, doprawić
solą i
pieprzem i po lekkim ostudzeniu dodać pokrojony w kostkę
żółty ser oraz
natkę pietruszki.Farsz przełożyć do formy z podpieczonym wcześniej
ciastem. Na wierzch rozłożyć kawałki
mozzarelli.Całość piec w temperaturze ok 170 stopni przez około 25 minut.SMACZNEGO
