ßßß
Znów mój ulubiony szpinak :-) Tym razem proponuję z nim pierogi. Ja użyłam mrożonego szpinaku, ale w sezonie można użyć oczywiście świeżego. Pierogi te można podawać okraszone roztopionym masłem lub polane gęstą śmietaną, jak kto woli :-)Składniki: na ciasto:ok. 2 szkl. mąki1 jajkoszczypta soliok. 1/2 szkl. ciepłej wody na farsz:ok. 50 dag mrożonego szpinaku1 cebula20 dag sera feta2 ząbki czosnkupieprzodrobina oliwy lub masłaWykonanie:Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i zamrożony szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać i doprawić pieprzem.Z podanych składników na ciasto, zarobić na stolnicy jednolite i gładkie ciasto. Powinno ono być miękkie i elastyczne, konsystencję należy regulować dosypując mąki lub dolewając wody. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć w pół i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonym wrzątku ( po wypłynięciu ok. 3 minuty) i odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową.Smacznego :-)