Wykonanie
Znów mój ulubiony
szpinak :-) Tym razem proponuję z nim pierogi. Ja użyłam
mrożonego szpinaku, ale w sezonie można użyć oczywiście świeżego. Pierogi te można podawać okraszone roztopionym
masłem lub polane gęstą
śmietaną, jak kto woli :-)Składniki: na ciasto:ok. 2 szkl.
mąki1
jajkoszczypta
soliok. 1/2 szkl. ciepłej
wody na farsz:ok. 50 dag
mrożonego szpinaku1
cebula20 dag
sera feta2 ząbki
czosnkupieprzodrobina
oliwy lub
masłaWykonanie:Na rozgrzanej
oliwie zeszklić pokrojoną
cebulę, dodać rozdrobniony
czosnek i zamrożony
szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania
wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę
fetę, wymieszać i doprawić
pieprzem.Z podanych składników na ciasto, zarobić na stolnicy jednolite i gładkie ciasto. Powinno ono być miękkie i elastyczne, konsystencję należy regulować dosypując
mąki lub dolewając
wody. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć w pół i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonym wrzątku ( po wypłynięciu ok. 3 minuty) i odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową.Smacznego :-)