ßßß
Szpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży.Składniki: na farsz:350g mrożonego szpinaku200g sera fetamasło1 duża cebula2 ząbki czosnkupieprz na ciasto:2 szklanki mąki1/2 szklanki ciepłej wody1 jajkoPrzygotowanie:Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia.Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego:)