Wykonanie
Szpinak,
ser feta i
czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów
szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży.Składniki: na farsz:350g
mrożonego szpinaku200g
sera fetamasło1 duża
cebula2 ząbki
czosnkupieprz na ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki ciepłej
wody1
jajkoPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym
masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby
czosnek nie przypalił się. Dokładamy
szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania
wody. Do podduszonego
szpinaku dodajemy rozkruszony
ser feta oraz doprawiamy
pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco
mąką, gdy za sucha podlewamy
wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia.Podajemy polane rozpuszczonym
masłem i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego:)