ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

nazwa

Wykonanie

Szpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży.
Składniki: na farsz:
350g mrożonego szpinaku
200g sera feta
masło
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pieprz na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/pierogi-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html