Wykonanie
Te pierożki zdecydowanie nie są obiadowe. Za to świetnie nadają się na imprezową przekąskę — szczególnie te z farszem, który przypomina mi smak pizzy.Niestety, nie można ich przygotować w przeddzień imprezy, bo najlepiej smakują ciepłe. Ale ciasto na pierogi tego typu nie jest zbyt pracochłonne. To raczej jedno z ciast, które "robi sie samo". Trzeba tylko na nie troszeczkę poczekać :). W zamian za cierpliwość można zostać wynagrodzonym kruchym, pachnącym
ciastem i ciągnącym się
serem.Dla mnie największą ich zaletą (poza smakiem, oczywiście) jest to, że da się je zjeść łapą. Kocham jeść rękoma!Składniki na 2-3 osobyCiasto3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej1
żółtko2 łyżki
masła2-3 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
proszku do pieczeniasól,
pieprzMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło i drobno posiekać (tak, żeby małe kawałeczki
masła były obtoczone dokładnie w
mące). Dodaj
żółtko,
śmietanę i szczyptę
soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.Przygotować nadzienie:Musicie się dobrze przygotować, bo nadzienie jest bardzo trudne do zrobienia. Wymaga czasu, precyzji i doświadczenia, jestem pewna, że większość nie poradzi sobie z nim za pierwszym podejściem. Ale nie zrażajcie się! Nadzienie może być jakie tylko chcecie! Gotowi? Do dzieła!40g twardego,
żółtego sera3 łyżki posiekanych
pomidorów z puszki1 mały ząbek
czosnkuoregano,
sól,
pieprz,
Ser zetrzeć na wiórki, wymieszać z
pomidorami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawić.
Dajcie znać jak można by to uprościć!I dalej:Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki. rozwałkować na prostokąt (około 20x30 cm). Powycinać z niego kwadraty, położyć na nich farsz i skleić brzegi. Będzie znacznie szybciej jeżeli nasze paluchy będą mokre :)Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200°C.Podałam na sałacie. A dokładniej z gotową mieszanką
sałat polaną
sokiem pomarańczowym.A tak wyglądają państwo pierogowie w łóżku: