Wykonanie
Składniki:-450g
szpinaku mrożonego drobnego-łyżka
masła-
sól,
pieprz, gałka , ząbek
czosnku-4
jaja2 łyżki
mąki-2 opakowania
serka typu kanapkowy-
szynka w plastrach-kilka
suszonych pomidorówWykonanie:Rozmrożony
szpinak odcedzamy porządnie na sitku, na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
szpinak , wyciśniety
czosnek,
sól,
pieprz, gałkę, smarzymy 5 minut- studzimy.Z
białek ubijamy pianę.Do wystudzonego
szpinaku dodajemy
żółtka i
mąkę.Do masy dodajemy powoli
białka. Wymieszane ciasto dajemy na blaszkę z piekarnia wyłożoną papierem.Pieczemy w 190 st ok 20 minut.Jeszcze ciepłą roladę zwijamy w rulon , zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do wystygnięcia.Następnie rozwijamy, najpierw nanoszę bardzo cienką warstwę
serka , układamy na nim
szynkę, znowu
serek, pokrojone drobno
pomidory i zwijamy znowu ciasno.Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.Ponieważ ciasto
szpinakowe po upieczeniu z wierzchu jest brązowe a nie zielone więc ja delikatnie tarełkiem po wierzchu ścieram tą brązową warstwę.