Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
żółtka 3 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek deserowych
sól według uznania
szpinak mrożony 750 gramów
ser feta 250 gramów
twaróg mielony 250 gramów
parmezan 100 gramów
jajka 8 sztuk
czosnek 3 ząbki
sól czosnkowa według uznania
sok z cytryny według uznania
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać miękkie
masło i grubo posiekać, dodać 3
żółtka, kwaśna
śmietanę,
cukier puder oraz pół łyżeczki
soli i szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Farsz: rozmrożony
szpinak osączyć na sicie, lekko odparować na gorącej patelni i ostudzić. Oczyszczony
czosnek drobno posiekać.
Twaróg utrzeć z
fetą, dodać do
szpinaku razem z startym
parmezanem, wbić 2
jajka i dodać
czosnek. Wyrabiając, doprawić do smaku
sola czosnkową,
sokiem z cytryny oraz
pieprzem.Pozostałe
jajka ugotować na pół miękko. Ostudzić i obrać.Z ciasta rozwałkować 2 cienkie krążki, jeden większy, a drugi mniejszy. Większy krążek włożyć do natłuszczonej 24 cm tortownicy i uformować rant. Włożyć połowę farszu, wcisnąć
jajka. Włożyć resztę
szpinaku, przykryć drugim krążkiem ciasta i zlepić brzegi.Wierzch ciasta posmarować
żółtkiem rozmąconym z odrobina
wody (ew. udekorować kawałkami ciasta).Piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiowa. Ciasto ostudzić w tortownicy, wyjąć na półmisek i pokroić jak tort.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
seremWielkanocZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: