ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmasło 200 gramówżółtka 3 sztukśmietana 2 łyżek stołowychcukier puder 1 łyżek deserowychsól według uznaniaszpinak mrożony 750 gramówser feta 250 gramówtwaróg mielony 250 gramówparmezan 100 gramówjajka 8 sztukczosnek 3 ząbkisól czosnkowa według uznaniasok z cytryny według uznaniażółtka 1 sztukpieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej mąki dodać miękkie masło i grubo posiekać, dodać 3 żółtka, kwaśna śmietanę, cukier puder oraz pół łyżeczki soli i szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Farsz: rozmrożony szpinak osączyć na sicie, lekko odparować na gorącej patelni i ostudzić. Oczyszczony czosnek drobno posiekać. Twaróg utrzeć z fetą, dodać do szpinaku razem z startym parmezanem, wbić 2 jajka i dodać czosnek. Wyrabiając, doprawić do smaku sola czosnkową, sokiem z cytryny oraz pieprzem.Pozostałe jajka ugotować na pół miękko. Ostudzić i obrać.Z ciasta rozwałkować 2 cienkie krążki, jeden większy, a drugi mniejszy. Większy krążek włożyć do natłuszczonej 24 cm tortownicy i uformować rant. Włożyć połowę farszu, wcisnąć jajka. Włożyć resztę szpinaku, przykryć drugim krążkiem ciasta i zlepić brzegi.Wierzch ciasta posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobina wody (ew. udekorować kawałkami ciasta).Piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiowa. Ciasto ostudzić w tortownicy, wyjąć na półmisek i pokroić jak tort.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z seremWielkanocZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: