ßßß Cookit - przepis na Tort szpinakowy II

Tort szpinakowy II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
żółtka 3 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek deserowych
sól według uznania
szpinak mrożony 750 gramów
ser feta 250 gramów
twaróg mielony 250 gramów
parmezan 100 gramów
jajka 8 sztuk
czosnek 3 ząbki
sól czosnkowa według uznania
sok z cytryny według uznania
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodać miękkie masło i grubo posiekać, dodać 3 żółtka, kwaśna śmietanę, cukier puder oraz pół łyżeczki soli i szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Farsz: rozmrożony szpinak osączyć na sicie, lekko odparować na gorącej patelni i ostudzić. Oczyszczony czosnek drobno posiekać. Twaróg utrzeć z fetą, dodać do szpinaku razem z startym parmezanem, wbić 2 jajka i dodać czosnek. Wyrabiając, doprawić do smaku sola czosnkową, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Pozostałe jajka ugotować na pół miękko. Ostudzić i obrać.
Z ciasta rozwałkować 2 cienkie krążki, jeden większy, a drugi mniejszy. Większy krążek włożyć do natłuszczonej 24 cm tortownicy i uformować rant. Włożyć połowę farszu, wcisnąć jajka. Włożyć resztę szpinaku, przykryć drugim krążkiem ciasta i zlepić brzegi.
Wierzch ciasta posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobina wody (ew. udekorować kawałkami ciasta).
Piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiowa. Ciasto ostudzić w tortownicy, wyjąć na półmisek i pokroić jak tort.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z serem
Wielkanoc
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11098/Tort-szpinakowy-II