ßßß
Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków.Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.plZachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku.
Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką.*foremka 21 cm:Składniki: na ciasto:200 g mąki125 g masła1 jajkoszczypta soli na nadzienie:300 g mrożonego szpinaku2 łyżki kwaśnej śmietanyłyżka masła2 ząbki czosnkusól,pieprzdodatkowo:pomidory: malinowy i żółty100-150 g Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z pieprzem i czosnkiemłyżka czarnych oliwekForemkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut.Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto.Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać oliwkami.Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku czosnkowego.