Wykonanie
Nie
mogę się odczepić od
cukinii, co post to coś nowego z
cukinią właśnie :) Ale to może dlatego, że czuję w kościach, że lato się kończy a wraz z nim sezon na moje ukochane warzywa....Dziś jak zwykle prosto ale za to jak efektownie.Ciasto kruche:1 szklanka
mąki1/2 kostki zimnego
masła (125g)1
jajkosólSiekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki
masła,
potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki
poczeka.Natłuszczam formę, posypuję
kaszką manna lub
mąka razową i wykładam dość cienko
ciastem (razem ze ściankami).I teraz znowu jak kto lubi - ja sypię ciasto
startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą.Najdłuższa część roboty - z pokrojonej na cienkie plaserki obieraczką do warzyw
cukinii ułożyłam ciasno różyczki na całej powierzchni tarty.Polałam zalewą:
jajka,
śmietana,
ser lazur zielony,
sól,
pieprzczosnek.Oczywiście z lazura można zrezygnować,
śmietanę dać chudą itd itd.
Włożyłam do pieca ustawionego na 180-190 stopni na ok 30 minut.
No cudne to!! ;)