Wykonanie
Uczciwie przyznam, że z przepisów Ewy Wachowicz nigdy nie korzystałam. Uznałam, że zdecydowanie czas nadrobić zaległości. Mocno zachęcił mnie przepis na pierogi ze
szpinakiem i
białym serem.Wybór tego przepisu był strzałem w dziesiątkę. Pierogi rozpływają się w ustach, a jednocześnie są wyraziste i pikantne. Ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie, czyli takie, jak powinno.Od siebie zmieniłam
mąkę (pierogi robię z krupczatki) i mocniej doprawiłam. Farszu można próbować i dobierać ilości przypraw pod swój gust.
Potrzebujesz:Na ciasto pierogowe:2 pełne szklanki
mąki krupczatki ( + do podsypywania przy wałkowaniu)1 pełną szklankę wrzątku1
jajkoNa farsz:250g
mrożonego szpinaku250g (kostka)
białego sera ( u mnie półtłusty)2 ząbki
czosnkuczubata łyżka
masłasól,
pieprzPrzygotowanie farszu:
Szpinak rozmrozić.
Ser zmielić (1 raz wystarczy)Na patelni rozgrzać
masło i dodać przeciśnięty
czosnek. Podsmażyć krótko i dodać
szpinak. Smażyć na małym ogniu do odparowania
wodyDodać
ser i dokładnie wymieszać. Wyłączyć palnik i doprawić
solą i
pieprzem wedle uznania (polecam dać sporo
pieprzu i doprawić na pikantno)Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ciasto pierogowePrzygotowanie ciasta pierogowego:
Mąkę usypać w kopczyk i zrobić w środku spore zagłębienie. Wlać wrzątek i nożem zagarniać
mąkę z brzegów do środka - w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze do pierogów.Znów zrobić dziurkę w środku i wbić
jajko. Podobnymi ruchami noża wymieszać je z
mąką.Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie czego podsypać niewielką ilością
mąki.Rozwałkować cienko ciasto (Ewa Wachowicz zaleca rozwałkowanie na 5 milimetrów ale dla mnie to jakieś koszmarne nieporozumienie). Dużo cieniej wałkujemy.Wykrawamy koła, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy. ja to robię przy pomocy plastykowego przyrządu do lepienia pierogów (w każdym supermarkecie można to kupić za kilka złotych - dobra inwestycja).Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej
wody. Przekładamy na sito do odcedzenia. Gotowe!Smacznego!