ßßß
Potrzebujesz:Na ciasto pierogowe:2 pełne szklanki mąki krupczatki ( + do podsypywania przy wałkowaniu)1 pełną szklankę wrzątku1 jajkoNa farsz:250g mrożonego szpinaku250g (kostka) białego sera ( u mnie półtłusty)2 ząbki czosnkuczubata łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie farszu:Szpinak rozmrozić. Ser zmielić (1 raz wystarczy)Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć krótko i dodać szpinak. Smażyć na małym ogniu do odparowania wodyDodać ser i dokładnie wymieszać. Wyłączyć palnik i doprawić solą i pieprzem wedle uznania (polecam dać sporo pieprzu i doprawić na pikantno)Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ciasto pierogowePrzygotowanie ciasta pierogowego:Mąkę usypać w kopczyk i zrobić w środku spore zagłębienie. Wlać wrzątek i nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka - w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze do pierogów.Znów zrobić dziurkę w środku i wbić jajko. Podobnymi ruchami noża wymieszać je z mąką.Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie czego podsypać niewielką ilością mąki.Rozwałkować cienko ciasto (Ewa Wachowicz zaleca rozwałkowanie na 5 milimetrów ale dla mnie to jakieś koszmarne nieporozumienie). Dużo cieniej wałkujemy.Wykrawamy koła, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy. ja to robię przy pomocy plastykowego przyrządu do lepienia pierogów (w każdym supermarkecie można to kupić za kilka złotych - dobra inwestycja).Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej wody. Przekładamy na sito do odcedzenia. Gotowe!Smacznego!