ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem Ewy Wachowicz - rewelacyjne

Pierogi ze szpinakiem Ewy Wachowicz - rewelacyjne

nazwa

Wykonanie

Uczciwie przyznam, że z przepisów Ewy Wachowicz nigdy nie korzystałam. Uznałam, że zdecydowanie czas nadrobić zaległości. Mocno zachęcił mnie przepis na pierogi ze szpinakiem i białym serem.
Wybór tego przepisu był strzałem w dziesiątkę. Pierogi rozpływają się w ustach, a jednocześnie są wyraziste i pikantne. Ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie, czyli takie, jak powinno.
Od siebie zmieniłam mąkę (pierogi robię z krupczatki) i mocniej doprawiłam. Farszu można próbować i dobierać ilości przypraw pod swój gust.
Potrzebujesz:
Na ciasto pierogowe:
2 pełne szklanki mąki krupczatki ( + do podsypywania przy wałkowaniu)
1 pełną szklankę wrzątku
1 jajko
Na farsz:
250g mrożonego szpinaku
250g (kostka) białego sera ( u mnie półtłusty)
2 ząbki czosnku
czubata łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie farszu:
Szpinak rozmrozić. Ser zmielić (1 raz wystarczy)
Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć krótko i dodać szpinak. Smażyć na małym ogniu do odparowania wody
Dodać ser i dokładnie wymieszać. Wyłączyć palnik i doprawić solą i pieprzem wedle uznania (polecam dać sporo pieprzu i doprawić na pikantno)
Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ciasto pierogowe
Przygotowanie ciasta pierogowego:
Mąkę usypać w kopczyk i zrobić w środku spore zagłębienie. Wlać wrzątek i nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka - w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze do pierogów.
Znów zrobić dziurkę w środku i wbić jajko. Podobnymi ruchami noża wymieszać je z mąką.
Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie czego podsypać niewielką ilością mąki.
Rozwałkować cienko ciasto (Ewa Wachowicz zaleca rozwałkowanie na 5 milimetrów ale dla mnie to jakieś koszmarne nieporozumienie). Dużo cieniej wałkujemy.
Wykrawamy koła, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy. ja to robię przy pomocy plastykowego przyrządu do lepienia pierogów (w każdym supermarkecie można to kupić za kilka złotych - dobra inwestycja).
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej wody. Przekładamy na sito do odcedzenia. Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/04/pierogi-ze-szpinakiem-ewy-wachowicz.html