Wykonanie
Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :(Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :)Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz.I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny.

Składniki na ciasto:400g
mąki1 całe
jajko250ml gorącej
wodyNa nadzienie:kostka
białego sera (200g)250g
mrożonego szpinakusólpieprzząbek
czosnkułyżka
masłaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą
wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając
mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z
mąki i
wody powstanie ciasto - wtedy wbić
jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy po ugotowaniu będzie miękkie.Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać
śmietaną, zrumienioną na
maśle bułką tartą lub zrumienionym
chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)

ja osobiście pierogi ze
szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone z
wody :)