ßßß
Składniki na farsz1 kg mrożonego szpinaku -brykiet0,25 kg twarogu półtłustego ( jeden duży klinek )1 łyżeczka płaska cukru2-3 ząbki czosnkusól , pieprz do smaku1 łyżka masłaciasto :1 kg mąki2 jajkaszczypta cukru , szczypta soli0,5 l wody
Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło , koniecznie na gorące , wtedy zachowa ładny zielony kolor i nie zamieni się w brunatna papkę . Dodajemy ,sól , wyciśnięty praską czosnek , ja zdecydowanie daję 3 ząbki -jesteśmy czosnkową rodzinką 😉 Cukier i dusimy mieszając do momentu ,aż odparuje woda . Odstawiamy do ostygnięcia . Wystudzony szpinak przepuszczamy przez maszynkę o średnich oczkach razem z twarogiem , doprawiamy solą i pieprzem , tego ostatniego nie żałować , nie ma jak lekko pikantny czosnkowy szpinak 😉 I zabieramy się do robienia ciasta .
Do dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na gładką masę , musi odchodzić od rąk , jeśli trzeba można dolać wody (jeśli zbyt mało sprężyste ) lub dosypać mąki ( jeśli zbyt rzadkie ) , rozwałkować i powycinać kwadraty . Bierzemy w rękę jeden kawałek , ciasta i nakładamy łyżeczkę farszu,składamy brzegi i zaklejamy , dociskając widelcem . Oby każdy czytający wykazał się ogromną wyobraźnią, bo nie umiem procesu zlepiania inaczej opisaćPrzepraszam . Odkładamy na posypany mąką blat , w między czasie zagotowujemy wodę w bardzo dużym garnku , tak żeby pierogi miały w nim luz i wrzucamy pierożki na wrzątek , pojedynczo , to się nie posklejają -mieszamy po chwili , delikatnie drewnianą łyżką , żeby nie pokaleczyć , jak wypłyną są gotowe . Ja dodatkowo po ostygnięciu odsmażam je na patelni koniecznie na maśle , to dopiero czad 😉