ßßß Cookit - przepis na bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą

bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze gorących bo tak pachniały, że nie dało się powstrzymać. Ja osobiście lubię takie bułeczki maczać w sosie czosnkowym, ale to już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym.
Składniki na 10 sztuk: na ciasto:
500 g mąki
1 jajko
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody
50 g masła
łyżeczka cukru
łyżeczka soli na nadzienie:
300 g szpinaku mrożonego
łyżka masła
2 ząbki czosnku
50 g serka topionego bez dodatków
łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
dodatkowo:
125 g mozzarelli
1 jajko
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać jajko, masło, cukier i sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułeczki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią po wierzchu. Piekarnik nastawić na 190*C z termoobiegiem i jeszcze do zimnego wstawić blaszkę z bułeczkami. Piec aż będą złote, czyli około 30 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/09/bueczki-ze-szpinakiem-i-mozzarella.html