Wykonanie
Przepis na calzone już podawałam (przepis tutaj). To jedno z dań, które bardzo przypadło wszystkim do gustu. Ostatnio robiłyśmy je w podwójnej ilości, jednak okazało się, że nie starczy nam farszu. I jak się okazało, potrzeba
matką wynalazku :) i tak oto powstała inna wersja pierożków.Ja chyba wolę pierwotną wersję, jednak zdania były podzielone, a calzoni i tak zniknęły w mig :))


Składniki na ciasto:500 g
mąki200 g
masła2
jajkapół łyżeczki
cukru2,5 łyżki
śmietanyłyżeczka
soliSkładniki na farsz:400 g
szpinaku mrożonegoser camembert200 g
wędzonego łososiapieprz,
sólczosnekCiasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić na min. pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm.Farsz:
szpinak usmażyć na patelni, przyprawić go
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Wystudzić.Przestudzony
szpinak nakładać na środek wyciętego kółka, nałożyć kawałek
łososia, plaster
sera i zakleić pieróg. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec ok pół godziny na rumiany kolor w temperaturze 170 stopni.