ßßß
Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Naszemu znajomemu tak smakowała, że nie mógł się nachwalić. Jeśli lubicie szpinak to na pewno Wam zasmakuje.Składniki: na ciasto:225 g mąki2 łyżki oleju15 g drożdży1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru135 ml letniej wody na nadzienie:300 g mrożonego szpinaku2 łyżka masła1 serek topiony bez dodatków2-3 łyżki śmietany1 mała pierś z kurczakasólpieprzostra papryka2 ząbki czosnkuser fetapomidorDrożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle. Dodać. serek topiony i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia.Mięso pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wyłożyć szpinak, mięso i fetę pokrojoną w kostkę. Piec około 3o minut w 190*C. Podawać na ciepło z dodatkiem cząstek pomidora.