ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1. Farsz
– opakowanie szpinaku mrożonego
– pół kostki sera białego półtłustego
– 1 mała cebula
– łyżka masła
sól, pieprz, maggi
– ząbek czosnku
2. Ciasto
– 500 g mąki
– 2 łyżki masła
– szklanka ciepłej wody
– szczypta soli
Przygotowanie:
Farsz:
* Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy.
* Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym.
Ciasto:
* Do ciepłej wody wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy by nam się rozpuściło.
* Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy do niej naszą wodę z masłem.
Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
* Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.
* Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki.
* Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką.
* W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy.
Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pierogi-ze-szpinakiem