Wykonanie
Składniki:1. Farsz– opakowanie
szpinaku mrożonego– pół kostki
sera białego półtłustego– 1 mała
cebula– łyżka
masła–
sól,
pieprz,
maggi– ząbek
czosnku2. Ciasto– 500 g
mąki– 2 łyżki
masła– szklanka ciepłej
wody– szczypta
soliPrzygotowanie:Farsz:*
Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce
masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną
cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
maggi. Studzimy.* Gdy
szpinak wystygnie, mieszamy go z
serem białym.Ciasto:* Do ciepłej
wody wrzucamy 2 łyżki
masła i mieszamy by nam się rozpuściło.* Do miski wsypujemy
mąkę z
solą i wlewamy do niej naszą
wodę z
masłem.Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.* Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.* Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej
mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki.* Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką.* W dużym garnku gotujemy
wodę z dodatkiem
soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy.Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.Kategorie: