Wykonanie
Okazuje się, że z kawałka
twarogu i resztki
szpinaku można przyrządzić dwie porcje pysznych kluseczek. Proporcje podane w przepisie są orientacyjne i uzależnione od tego, jaką ilość składników mamy w lodówce:)
Szpinakowe kuleczki
będę idealnie smakować z roztopionym
masłem i
parmezanem, ja podałam je z prostym
sosem pomidorowo-
paprykowym z
pieczarkami. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj.Polecam też mój przepis na gnocchi :) na dwie porcje:ok. 100 g
mrożonego szpinaku,ok. 150 g
twarogu,ok. szklanki
mąki,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,
jajko,2 ząbki
czosnku,opcjonalnie kilka łyżek startego
parmezanu,
sól,
pieprzSzpinak rozmrozić na patelni, dodać drobno posiekany lub starty
czosnek.
Twaróg rozkruszyć widelcem, połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać je w odrobinie
mąki, by się nie kleiły. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku z kilkoma kroplami
oleju. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.