Wykonanie
Składniki2 porcje200 g
sera białego twarogowego1
jajkook. 1/2 szklanki
mąki + do podsypaniaszczypta
solido podania:
oliwa extra vergine, świeżo starty
parmezan,
pieprz różowyPrzygotowanie
Ser biały przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść praską do
ziemniaków. Wymieszać z
żółtkiem,
mąką,
solą oraz z ubitą na sztywno pianą z
białka.Zagnieść miękkie ciasto (może się lepić), wyłożyć na stolnicę podsypaną
mąką, podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować wałek. Odcinać nożem równe kawałki ciasta (np. po ukosie) i delikatnie rozpłaszczać je gładkim
bokiem noża.Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej
wody i gotować przez około minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z
oliwą, tartym
parmezanem i różowym
pieprzem roztarym w moździerzu.