ßßß Cookit - przepis na Leniwe z parmezanem i różowym pieprzem

Leniwe z parmezanem i różowym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g sera białego twarogowego
1 jajko
ok. 1/2 szklanki mąki + do podsypania
szczypta soli
do podania: oliwa extra vergine, świeżo starty parmezan, pieprz różowy
Przygotowanie
Ser biały przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków. Wymieszać z żółtkiem, mąką, solą oraz z ubitą na sztywno pianą z białka.
Zagnieść miękkie ciasto (może się lepić), wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować wałek. Odcinać nożem równe kawałki ciasta (np. po ukosie) i delikatnie rozpłaszczać je gładkim bokiem noża.
Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody i gotować przez około minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z oliwą, tartym parmezanem i różowym pieprzem roztarym w moździerzu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/leniwe/leniwe.html