ßßß
Potrzebujemy:(porcja na około 22 kluski)- 200g sera białego (twarogu)- pół szklanki mąki- szczypta soli- jedno jajkoSer kruszymy do miski i przesiewamy do niego mąkę i sól. Dodajemy żółtko a białko ubijamy na sztywną pianę.Składniki w misce wstępnie mieszamy, następnie dodajemy pianę i tylko delikatnie łączymy składniki.Na stolnicę (czy też tak jak u nas - stół) wysypujemy trochę mąki, bierzemy część masy i rolujemy (na mące) w wałeczek, który potem tniemy na małe kawałki (jak kopytka).Wrzucamy wszystkie kluski do posolonej, gotującej się wody i gotujemy koło 4-5 minut.Voila!* zdjęcia robione kalkulatorem więc i kluski nie są zachęcające, ale serio są dobre - można je jeść z dżemem, zasmażką, śmietaną, cukrem - jak kto woli ;)