Wykonanie
U mnie w domu leniwe zazwyczaj jadało się na słodko. Jako że nie przepadam za słodkimi daniami głównymi, a miałam ochotę na bezmięsny i tani obiad, zdecydowałam się na ich wytrawną wersję. Takie kopytka czy leniwe można podać z roztopionym
masłem i
bułką tartą; my zjedliśmy je z kwaśną
śmietaną,
szczypiorkiem i
rzeżuchą. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj . dla 3 osób:ok. 700-800 g ugotowanych
ziemniaków,ok. 250-300 g
twarogu,
jajko,kilka czubatych łyżek
mąki (ma być jej tyle, by ciastonie kleiło się do rąk),
sól,
pieprzUgotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie zmiażdżyć.
Twaróg rozkruszyć widelcem, dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać - ciasto nie może się kleić. Z ciasta formować długie wałeczki, kroić pod skosem na kluski, wrzucać partiami do osolonego wrzątku (można wlać kilka kropel
oleju, żeby się nie skleiły). Leniwe są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.