ßßß Cookit - przepis na Pierogi cz. II (ruskie)

Pierogi cz. II (ruskie)

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie to klasyk wśród pierogów. W każdym domu smakują inaczej, niektórzy robią je z samym serem, niektórzy z dużą przewagą gotowanych ziemniaków. Jadłam też takie z miętą (osobiście bardzo ich nie lubię bo dla mnie smakują jak guma do żucia ;)), oraz takie z dodatkiem podsmażonej cebulki w farszu.
500g twarogu tłustego
500g ugotowanych ziemniaków
jajko
sól
pieprz
Twaróg i ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mielenia o średnich oczkach. Pozwoli to na zachowanie bardzo gładkiej konsystencji farszu, bez grudek. Do zmielonych produktów dodajemy jajko, oraz przyprawy (każdy musi sam wymierzyć ile). Mieszamy ręką aż do momentu kiedy składniki połączą się w jednolitą całość. Napełniamy farszem ciasto (przepis na idealne ciasto pierogowe: http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/10/pierogi-czesc-i/ ).
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Pierogi część I
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/10/pierogi-cz-ii-ruskie