Wykonanie
Pierogi ruskie to klasyk wśród pierogów. W każdym domu smakują inaczej, niektórzy robią je z samym
serem, niektórzy z dużą przewagą gotowanych
ziemniaków.
Jadłam też takie z
miętą (osobiście bardzo ich nie lubię bo dla mnie smakują jak guma do żucia ;)), oraz takie z dodatkiem podsmażonej
cebulki w farszu.500g
twarogu tłustego500g ugotowanych
ziemniakówjajkosólpieprzTwaróg i
ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mielenia o średnich oczkach. Pozwoli to na zachowanie bardzo gładkiej konsystencji farszu, bez grudek. Do zmielonych produktów dodajemy
jajko, oraz
przyprawy (każdy musi sam wymierzyć ile). Mieszamy ręką aż do momentu kiedy składniki połączą się w jednolitą całość. Napełniamy farszem ciasto (przepis na idealne ciasto pierogowe: http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/10/pierogi-czesc-i/ ).Smacznego!
Powiązane wpisy:Pierogi część I