Wykonanie
szafranowi oraz kwiatom hibiskusa. Trząc palcem wydobywa się czerwony kolor, który nakładając na usta powoduje, iż nabierają ona cudownie intensywnego czerwonego koloru. Nie wiem konkretnie jak to się nazwa.Podczas zakupów w suku musimy pamiętać, że ceny będą wysokie ponieważ sprzedawca oczekuje od nas negocjacji w stylu marokańskim. W krajach arabskich jak i w Maroku targowanie się to rytuał - koniecznie trzeba się targować. Czasami jest możliwe, że kupimy produkt za jedną trzecią początkowej ceny wywoławczej. Najlepiej przejść się po straganach suku aby zorientować się w cenie, a
potem dopiero kupować. O tym
pisałam już tutaj .A jeśli wybierzecie się po
zioła do apteki to spodziewajcie się, że zaoferują Wam też kobiety i kupno haszyszu. Nie wiem czy w każdej aptece. Taka sytuacja zdarzyła nam się dwa
razy, oczywiście wszystko po cichu i nie mnie, tylko zaproponowano to mężczyznom. Robią to tak szybko, że ja nawet sobie nie zdałam z tego sprawy kiedy im to zaproponowano. Dopiero wychodząc na zewnątrz, mąż mi o tym powiedział.Zakupy przypraw w Maroku to niezapomniana przygoda i na pewno
daje nam świeże spojrzenie na inne opcje przy szykowaniu następnego posiłku. Marokańczycy są koneserami przypraw i ich cech.Oto dziesięć najważniejszych
przyprawy kuchni marokańskiej:
Cayenne(felfla),
cynamon(
Karfa),
kurkuma(quekoum),
imbir(skinjbir),
pieprz czarny(elbezar),
anyż(Nafaa),
sezam(jinjelan ),
kminek(kamoon ),
papryka( felfla hlouwa) i
szafran (
zafrane).Tajemnicą smaku marokańskiej kuchni - kuchni wielusmaków jest zbiór specyficznych przypraw. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że kuchnia marokańska ma tak wspaniały smak, to właśnie efekt dużej ilości przypraw i
ziół. Istnieje tylko kilka potraw, które ich nie potrzebują.
Przyprawy są
sercem kuchni marokańskiej, są niezbędne do przygotowania
kuskus czy tajine(duszone
mięso z warzywami) - dwa najpopularniejsze dania kuchni marokańskiej.
Szafran,
koper,
goździki,
kolendra,
imbir,
papryka,
kminek,
pieprz,
curry,
kurkuma sa powszechnie stosowany jak i
czosnek. Najważniejszy jest chyba
kmin, który czułam prawie w każdym daniu. Miałam wrażenie, ze dodają go nawet do deserów. Marokańczycy kochają też
paprykę. Wściekle czerwona to
słodka papryka (Felfa hlouwa), ostra nazywa się Sahara
Chili.
Cynamon jest bardzo popularny, króluje w tajinach, sałatkach
owocowych oraz ciastkach faszerowanych
mięsem.
Mieszanki przypraw takich Ras El - hanout (po arabsku rarytas, specjalność), można znaleźć prawie w każdym sklepie spożywczym czy na każdym targowisku. Ta subtelna mieszanka jest niezwykle ważna w kuchni do przygotowania
kuskus czy tajine, w skład której wchodzą m.in.
imbir,
kardamon,
gałka muszkatołowa,
kolendra,
kurkuma,
ziele angielskie,
goździki,
cynamon, różne rodzaje
pieprzu i
papryki, a niekiedy nawet lawenda i pączki róż. Mieszanka różni się w zależności od sprzedawcy i stanowi kombinację od 10 do 100 przypraw.
Przyprawy są także stosowane z umiarem do wielu deserów(np. pyszny mahallabija, czyli
mleczny pudding z
wodą różaną oraz
orzechami), dodaje się
kardamon -
przyprawa, która wygląda trochę jak
pestki słonecznika.Obok przypraw na marokańskich stołach królują także
zioła, które są stosowane w nadmiarze. Służą one do poprawienia smaku jedzenia(
pietruszka,
rozmaryn,
oregano,
kopru,
tymianku,
anyż,
liście laurowe,
bazylia). Prawie w każdym suku dostaniemy w zestawie
kolendrę i
natkę pietruszki oraz
miętę, główny składnik marokańskiej
herbaty.
Herbata jest nieodłącznym elementem marokańskiego życia. Parzy się ją w niewielkich srebrnych czajniczkach, mocno słodzi i dodaje garść świeżej
mięty albo gorzkich berberyjskich
ziół - wersja mniej popularna.Równie ważny jest
szafran(królewska
przyprawa), który dodawany jest niemal do każdej potrawy. Używany jest często do białych
mięs, drobiu i
jagnięciny.
Daje on potrawie ładny kolor i zapach. Może być również używany do deserów, jak i do
herbaty. Stosowany jest jako naturalny barwnik do ubrań i dywanów.
Szafran ma ma też właściwości lecznicze. Uważa się, że wpływa uspokajająco na skurcze,
bóle zębów, bolesne skurcze miesiączkowe, zwiększa apetyt, pomaga w trawieniu i działa uspokajająco.Jest najdroższą
przyprawą na świecie i może kosztować nawet od 2 do 10 tysięcy dolarów za pół kilograma ponieważ trudno go hodować.
Szafran zbierany jest ręcznie. Pozyskiwany jest z pręcików krokusa odmiany Crocus Sativus (
szafran uprawny). Aby pozyskać jeden gram
szafranu potrzebujemy 140 kwiatów krokusa. Niewiele osób może sobie pozwolić na kupno
szafranu do domu. Gram kosztuje około dwunastu dolarów, i starcza na kilkanaście posiłków.Najbardziej znanym miejscem w Maroku, gdzie uprawiany jest
szafran, jest miasto Taliouine. Miasto położone jest na skraju Gór Sirwa, w połowie
drogi między Taroudant i Ouarzazate.