Wykonanie
Składniki:½ kg piersi1
cebula,1 łyżeczka
soliPokrojone w grubsze plastry
mięso, zalać
wodą ,osolić ,dodać
cebulę i gotować 30min.
Mięso wyjąć,
wywar przecedzić i odstawić.Sos
czekoladowy:W wersji oryginalnej do tego sosu wykorzystujemy tzw. „ świętą trójcę
chilli ‘’, czyli trzy gatunki
papryki : mulato, ancho i pasilla.
Papryki te dostępne są w sklepach internetowych. Ja wykorzystałem świeże
papryki dostępne w naszych sklepach oraz
papryczkę chilli i
suszone śliwki.2
papryki czerwone1
papryka zielona1 mała
papryczka chilli bez nasion3
suszone śliwki0,5 szklanki
oleju1cebula2ząbki
czosnku¼ szklanki obranych
migdałów1/3 szklanki
orzeszków ziemnych5
goździków½ łyżeczki
cynamonu5 ziaren
czarnego pieprzu1łyżka
rodzynek100g
czekolady gorzkiejSól do smaku1/3szklanki
sezamu uprażonego do posypania
indykaPapryki pokroić w paski i podsmażyć na części
oleju,dodać
suszone śliwki. Zdjąć z patelni i w innym naczyniu zalać odstawionym
wywarem z
indyka na 15min.Na tym samym
oleju przesmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek. Zdjąć z patelni. Smażyć
migdały 3min. Dodać orzeszki,
goździki, ziarna
pieprzu,
cynamon. Dołożyć
cebulę z
czosnkiem,
rodzynki i zmiksować.W większym garnku rozgrzać pozostały
olej ,włożyć zmiksowane składniki i dusić 5minWrzucić połamaną
czekoladę ,posolić do smaku ,dolać
wywar (ten, który czeka 15min),zagotować ciągle mieszając.Do
mole (sosu ) włożyć plastry ugotowanego
indyka, przykryć i dusić na małym ogniu 10min.Posypać uprażonym
sezamem.Przepis może wydawać się trochę zawiły i czasochłonny, ale to tylko za pierwszym razem. Ogólny czas pracy to 2h w tym gotowanie
indyka 30min.
Indyka możemy ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia zająć się sosem. To
mole po blano jest warte zachodu.Meksykanie
mole poblano jedzą z czerwonym
ryżem.Czerwony
ryż1,5szklanki
ryżu1 litr
bulionu1
cebula2
pomidory2 ząbki
czosnku1
marchew1 łodyga
selera naciowego1 szklanka świeżego lub mrożonego
groszku1/4szklanki
oliwyRozgrzać w garnku
oliwę, wsypać
ryż i smażyć ,aż się przyrumieni.Dodać posiekaną
cebulę i posiekany
czosnek, dusić 3min mieszając. Dołożyć zmiksowane
pomidory, bez skórki , pokrojoną
marchew i
seler oraz
groszek. Zalać
bulionem i gotować pod przykryciem 20min.Fiesta Mexiana czas zacząć…