ßßß Cookit - przepis na Indyk w sosie czekoladowym

Indyk w sosie czekoladowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z piersi indyka 1 sztuk
woda 4 litrów
czosnek 4 ząbki
cebula 0,5 sztuk
sól 1 łyżek stołowych
olej 100 litrów
pomidory 500 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 10 ząbki
goździki 8 sztuk
laska cynamonu 1 sztuk
papryczki chili 8 sztuk
migdały 100 gramów
orzeszki ziemne 100 gramów
rodzynki 50 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól 2 łyżek stołowych
ziarno sezamu 100 gramów
Wykonanie:
Filet umyć i pokroić na 6-8 porcji. Włożyć do dużego garnka, dodać czosnek(4 ząbki), cebulę(0,5 sztuki) i sól( 1 łyżka). Gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie(ok. 1h). Mięso wyjąć, a wywar odcedzić i odstawić.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, a oczyszczone papryczki pokroić. Migdały i orzeszki ziemne sparzyć i obrać ze skórki. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, a czosnek obrać.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć papryczki i smażyć 2 minuty. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę i czosnek( 2 minuty). Wyjąć, a na oleju smażyć 5 minut migdały, dodać orzeszki, goździki i cynamon. Smażyć dalsze 3 minuty. Zmiksować razem z cebulą, pomidorami, chili, czosnkiem, rodzynkami i przyprawami.
Sos: w dużym garnku rozgrzać pół szklanki oleju, dodać wszystkie zmiksowane składniki, wymieszać i dusić 5 minut, mieszając dodać cukier i czekoladę. Zagotować i wlać 1 litr przecedzonego wywaru. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić solą. Jeśli sos będzie zbyt gesty - dodać więcej wywaru. Do gotującego się sosu włożyć porcje indyka, przykryć i gotować na średnim ogniu 10 minut.
Indyka podawać polanego obficie sosem i posypanego ziarnem sezamowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Meksykańska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4883/Indyk-w-sosie-czekoladowym