Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
filet z piersi indyka 1 sztuk
woda 4 litrów
czosnek 4 ząbki
cebula 0,5 sztuk
sól 1 łyżek stołowych
olej 100 litrów
pomidory 500 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 10 ząbki
goździki 8 sztuklaska
cynamonu 1 sztuk
papryczki chili 8 sztuk
migdały 100 gramów
orzeszki ziemne 100 gramów
rodzynki 50 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól 2 łyżek stołowychziarno
sezamu 100 gramówWykonanie:Filet umyć i pokroić na 6-8 porcji. Włożyć do dużego garnka, dodać
czosnek(4 ząbki),
cebulę(0,5 sztuki) i
sól( 1 łyżka). Gotować na średnim ogniu, aż
mięso będzie miękkie(ok. 1h).
Mięso wyjąć, a
wywar odcedzić i odstawić.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, a oczyszczone papryczki pokroić.
Migdały i
orzeszki ziemne sparzyć i obrać ze skórki. Oczyszczoną
cebulę drobno posiekać, a
czosnek obrać.W garnku rozgrzać 2 łyżki
oleju, włożyć papryczki i smażyć 2 minuty. Na tym samym
oleju podsmażyć
cebulę i
czosnek( 2 minuty). Wyjąć, a na
oleju smażyć 5 minut
migdały, dodać orzeszki,
goździki i
cynamon. Smażyć dalsze 3 minuty. Zmiksować razem z
cebulą,
pomidorami,
chili,
czosnkiem,
rodzynkami i przyprawami.Sos: w dużym garnku rozgrzać pół szklanki
oleju, dodać wszystkie zmiksowane składniki, wymieszać i dusić 5 minut, mieszając dodać
cukier i
czekoladę. Zagotować i wlać 1 litr przecedzonego
wywaru. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić
solą. Jeśli sos będzie zbyt gesty - dodać więcej
wywaru. Do gotującego się sosu włożyć porcje
indyka, przykryć i gotować na średnim ogniu 10 minut.
Indyka podawać polanego obficie sosem i posypanego ziarnem
sezamowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia MeksykańskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: