ßßß Cookit - przepis na Indyk w polewie ostro czekoladowej z ryżem i kwaśnymi dodatkami

Indyk w polewie ostro czekoladowej z ryżem i kwaśnymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Poznając kuchnie z bliska czasami sami nie wiemy z czym mamy do czynienia. Wgłębiając się w nią bardziej dostrzegamy jak wiele składników możemy połączyć ze sobą. Wcześniej nie sądziłem że słodkie składniki można połączyć z jakimkolwiek daniem mięsnym. Ale w końcu spróbowałem i myślę, że było warto. Uważam, że czekolada jak najbardziej nadaje się w połączeniu z mięsem, tylko trzeba je umiejętnie przyrządzić.
Składniki:
- kg piersi z indyka
- szczypta soli i pieprzu
- oliwa z oliwek
- migdały, rodzynki, orzeszki ziemne solone (3 łyżki)
- sezam (2 łyżki)
- 4 papryczki chili (mogą być z słoika)
- czekolada gorzka (10 kostek)
- 3 małe pomidory malinowe
- szczypta anyżu, goździków, cynamonu + wszystko w całości
- 5 ząbków czosnku
- 2 nieduże cebule
- 1 łyżeczka kolendry
- ryż
- 2 łyżki curry
- kiszona kapusta
- ogórki kiszone
Przygotowanie:
Kroimy indyka na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na bok i na tej samej patelni wrzucamy 3 ząbki czosnku i pokrojoną cebulę.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mięso, zalewamy wodą, tak żeby mięso było przykryte, dodajemy usmażony czosnek wraz z cebulą. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego w około 200 stopniach na 60 minut.
Sos: ostra czekolada
Na patelni smażymy 4 pokrojone w kostkę papryczkę chili przez 3 minuty. Zdejmujemy, dajemy do kubka i zalewamy gorącą wodą.
Na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, cały anyż, dwa goździki, oraz kawałek kory cynamonu. Smażymy wszystko przez 3 minuty. Następnie dodajemy trzy łyżki pokrojonych migdałów, rodzynek oraz orzeszków ziemnych solonych oraz łyżeczkę kolendry. Smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty. Po tym wyciągamy cały anyż, goździki i korę cynamony. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę anyżu i goździków. Dodajemy papryczki wraz z wodą oraz pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skorki. Całość mieszamy i gotujemy przez 10 minut.
Całość miksujemy w blenderze. Następnie przekładamy do garnka i stawiamy na gazie. Dodajemy 10 kostek czekolady gorzkiej i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Sosem polewamy mięso i prószymy lekko zrumienionym sezamem
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/01/w-polewie-ostro-czekoladowej-z-ryzem-i.html