Wykonanie
Poznając kuchnie z bliska czasami sami nie wiemy z czym mamy do czynienia. Wgłębiając się w nią bardziej dostrzegamy jak wiele składników możemy połączyć ze sobą. Wcześniej nie sądziłem że słodkie składniki można połączyć z jakimkolwiek daniem mięsnym. Ale w końcu spróbowałem i myślę, że było warto. Uważam, że
czekolada jak najbardziej nadaje się w połączeniu z
mięsem, tylko trzeba je umiejętnie przyrządzić.Składniki:- kg piersi z
indyka- szczypta
soli i
pieprzu-
oliwa z oliwek-
migdały,
rodzynki,
orzeszki ziemne solone (3 łyżki)-
sezam (2 łyżki)- 4
papryczki chili (mogą być z słoika)-
czekolada gorzka (10 kostek)- 3 małe
pomidory malinowe- szczypta
anyżu,
goździków,
cynamonu + wszystko w całości- 5 ząbków
czosnku- 2 nieduże
cebule- 1 łyżeczka
kolendry-
ryż- 2 łyżki
curry-
kiszona kapusta-
ogórki kiszonePrzygotowanie:Kroimy
indyka na mniejsze kawałki. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony. Usmażone
mięso odkładamy na bok i na tej samej patelni wrzucamy 3 ząbki
czosnku i pokrojoną
cebulę.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy
mięso, zalewamy
wodą, tak żeby
mięso było przykryte, dodajemy usmażony
czosnek wraz z
cebulą. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego w około 200 stopniach na 60 minut.Sos: ostra
czekoladaNa patelni smażymy 4 pokrojone w kostkę
papryczkę chili przez 3 minuty. Zdejmujemy, dajemy do kubka i zalewamy gorącą
wodą.Na patelnie wrzucamy pokrojoną
cebulę wraz z
czosnkiem, cały
anyż, dwa
goździki, oraz kawałek kory
cynamonu. Smażymy wszystko przez 3 minuty. Następnie dodajemy trzy łyżki pokrojonych
migdałów,
rodzynek oraz
orzeszków ziemnych solonych oraz łyżeczkę
kolendry. Smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty. Po tym wyciągamy cały
anyż,
goździki i korę
cynamony. Wsypujemy pół łyżeczki
cynamonu, szczyptę
anyżu i
goździków. Dodajemy papryczki wraz z
wodą oraz pokrojone
pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skorki. Całość mieszamy i gotujemy przez 10 minut.Całość miksujemy w blenderze. Następnie przekładamy do garnka i stawiamy na gazie. Dodajemy 10 kostek
czekolady gorzkiej i mieszamy aż do rozpuszczenia.Sosem polewamy
mięso i prószymy lekko zrumienionym
sezamem