ßßß Cookit - przepis na Kurczak z mole poblano (sosem czekoladowym)

Kurczak z mole poblano (sosem czekoladowym)

nazwa

Wykonanie

W poprzednim poście odpowiadałam na pytania, a w międzyczasie zostałam wciągnięta do zabawy w " 11 pytań" przez Dorotę z bloga "moje małe czarowanie" . Bliższe mi książki, więc postanowiłam wziąć udział tylko w jednej zabawie, a, że to blog kulinarny, nie można o sobie za dużo.To znaczy, o sobie można, ale tylko pod kątem żołądkowym.
Mogę wam zdradzić, że oprócz blogowania interesuję się kryminologią (z naciskiem na psychologię mordercy). Od wczoraj jestem także zafascynowana Czechowem. Późno go odkryłam.
A dzisiaj: Meksyk i zaspokojenie mojego czekoladoholizmu! Mole poblano, czyli meksykański sos czekoladowy... z kurczaczkiem.
Składniki na trzy talerze:
250g piersi z kurczaka (2 małe cycki)
5 łyżek kukurydzy z puszki
1/4 czerwonej papryki
2 średnie pomidory
1/2 średniej cebuli
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki sproszkowanego kuminu
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
sól, pieprz, olej
Mięso, cebulę, czosnek i paprykę pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy, podsmażać przez chwilę. Dodać mięso, paprykę, pomidory i kukurydzę, usmażyć aż mięso nie będzie surowe.
A teraz zrobić sos!
1 łyżka niesłodzonego kakao
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka mielonych migdałów (do zagęszczenia, może być mąka)
Patelnię z kurczakiem i warzywami zalać wodą, gotować przez 5 minut. Dodać kakao, cukier i dobrze wymieszać. Gotować przez chwilę i dodać mielone migdały.
Podawać zawinięte w tortillę. Najlepiej kukurydzianą, ale może być tez pszenna.
Mole poblano można także zrobić z rozpuszczoną czekoladą, ale chciałam, żeby mój sos był czekoladowy, a przy okazji... odchudzony. Udało się! I, jest Meksyk :)
Leci do akcji Shinju !
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/05/kurczak-z-mole-poblano.html