Wykonanie
Ostatnimi czasy nie jem zbyt zdrowo. Wytłumaczenie jest proste. Lato, wakacje, grille, spotkania na świeżym powietrzu i nieregularne jedzenie. Jestem mniej zorganizowana i częściej skuszę się na coś niezdrowego. To, co było dla mnie najgorsze to to, że zdarzało mi się ostatnio nie jeść obiadów. Robiłam obiad dla Piotrka, ale mój M. wracał do domu w
porze kolacji, i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się ani jeść, ani gotować. No dobrze. Chciało mi się jeść, ale gotować już nie. I jaki był efekt? Niepohamowany atak na lodówkę i wyjadanie z niej wszystkiego co się da. A konkretnie wyjadanie bzdur, po których po 5 minutach byłam głodna. I to już nie jest fajne. Dlatego w końcu postanowiłam zrobić coś ekstra. Padło na
indyka curry. Jeśli lubicie indyjskie, aromatyczne dania to wypróbujcie koniecznie. Jest pełne przypraw, sycące, a ponieważ lato nas nie rozpieszcza, ciepły obiad wydaje się uzasadniony. Nie obawiajcie się tej odrobiny
czekolady w przepisie. Nie nadaje
słodyczy, a jedynie podkreśla i nadaje głębokiego smaku. Uwierzcie mi- warto:)Świetnie pasuje do
ryżu lub
chlebków naan .
Składniki:120 g
migdałów w płatkach40 g
orzeszków ziemnychpół łyżeczki nasion
kolendrypół łyżeczki
goździków3 łyżki
sezamupół łyżeczki
cynamonu3-4
papryczki chili (dowolnych- ja użyłam marynowanych papryczek jalapeno)3 duże
pomidory (można także użyć
pomidorów z puszki)duża
cebula2 ząbki
czosnku300 ml
bulionu30 g
gorzkiej czekoladyok. 400 g
filetu z indykasólpieprzolej sezamowyolej kokosowyWykonywanie:
Indyka pokrój w kawałki posyp odrobiną
soli,
pieprzu i polej
olejem sezamowym. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na kilkanaście minut.
Migdały,
orzechy, nasiona
kolendry,
goździki,
sezam wsyp na patelnię i opiekaj je kilka minut, mieszając, nie dopuść do tego żeby się spaliły. Gdy
sezam zacznie lekko się rumienić, przesyp całość do
malej miseczki.Na patelnię wlej trochę
oleju kokosowego i wrzuć
cebulę pokrojoną w półplasterki i
czosnek pokrojony w kawałki. Podsmaż chwilę. Gdy
cebula będzie szklista dodaj
mięso. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojone
pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej
bulion i gotuj na wolnym ogniu.
Sezam z
przyprawami zmiksuj na gładka pastę. Wrzuć ja na patelnię i wymieszaj. Dodaj
czekoladę w kawałkach i mieszając poczekaj aż się rozpuści. Dodaj pokrojone
papryczki chili. Podawaj natychmiast po przygotowaniu z
ryżem lub
chlebkami naan .Smacznego!