Wykonanie
Składniki:- 1
czerwona papryka- 1
papryczka chili- 1 mała
cebula- 1 podwójny
filet z kurczaka- 1 puszka
pomidorów- 2 ząbki
czosnku- 3/4 szklanki
bulionu warzywnego- 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady- 2 łyżki
rodzynek- 1 łyżka
migdałów w całości- 1 łyżka
migdałów siekanych- szczypta
cynamonu- szczypta mielonego
kminku- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 2-3 łyżeczki
cukru-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą,
pieprzem. Następnie
mięso mieszamy z 1 łyżką
oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki
czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach.2. Na łyżce
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę i
papryczkę chili oraz
czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy
pomidory,
bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną
czekoladę,
migdały,
rodzynki,
cynamon,
słodką paprykę,
kminek, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Do
czekoladowego sosu dodajemy podpieczone
mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.3. Gotowe danie można posypać
kolendrą. Doskonale smakuje podane z
ryżem.Inspiracja: piernikowa-chata