ßßß
Unikalne odmiany pomidorów prezentowane w ramach projektu cechują wyjątkowe walory smakowe, ciekawy wygląd i nietypowe kolory. Przedstawiciele firmy Syngenta opowiedzieli nam trochę ciekawostek dotyczących hodowli pomidorów, zapoznali nas z odmianami pomidorów godnymi uwagi, a jeszcze mało powszechnymi na rynku i słabo rozpoznawalnymi. Zwrócili także naszą uwagę na to, że pomidorów nigdy nie wolno przechowywać w lodówce, bo tracą wtedy smak i stają się papkowate! Najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej szypułkami w dół - dzięki temu mogą jeszcze spokojnie dojrzewać.Czy znacie pomidory Kumato?
To linia czarnych pomidorów o wyjątkowym, intensywnym, słodkim smaku. My w czasie warsztatów wraz z ekipą restauracji Sowa & Przyjaciele przygotowaliśmy z nich Chłodnik pomidorowy z truskawkami i purée z awokado. To był niepowtarzalny smak!
Oto i chłodnik :):
Pomidory Kumato wykorzystalismy też do przygotowania Pomidorowego curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą:
SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS, SZPINAKIEM, POMIDORAMI KOKTAILOWYM TĘCZA SMAKU I JOGURTOWYM SOSEM CURRYSkładniki dla 4 osób:200 g kaszy kuskus,300 ml bulionu drobiowego,250 g pokrojonych pomidorków koktajlowych,1 obrany, pokrojony w kostkę świeży ogórek bez gniazd nasiennych,1 mały pęczek posiekanego grubego szczypioru,100 g młodych liści szpinaku,2 łyżki posiekanych rodzynek (ew. suszonych moreli),1 łyżka pokruszonych orzechów np. włoskich lub migdałów,1 mały pęczek świeżej kolendry,4 łyżki oliwy z oliwek.Do smaku: sól, mielona kolendra, kumin, curry, chili.Sos:200 ml gęstego jogurtu naturalnego,rozgnieciony banan,1 łyżeczka mieszanki curry,sok z ½ cytryny,sól do smaku.Sposób przygotowania:Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.Kaszę kuskus wymieszać z przyprawami, zalać gorącym bulionem, odstawić na 10 minut, a następnie delikatnie wymieszać widelcem. Tak przygotowaną kaszę połączyć z pomidorami, ogórkiem, szczypiorem, szpinakiem, rodzynkami, orzechami, posiekaną kolendrą i oliwą z oliwek, doprawić do smaku.Sałatka ta idealnie komponuje się też z pieczywem pita lub pszennymi plackami tortilla.

I na koniec deser! Deser jakże wyjątkowy, bo zrobiony z ... pomidorów! Oszalałam na punkcie tego deseru...!KARMELIZOWANE POMIDORY KUMATO Z CIASTKIEM MIGDAŁOWYM, TIULEM Z POMIDORÓW I ORZEŹWIAJĄCYM SORBETEM ZE ŚWIEŻEJ BAZYLII:
Nasze wspólne przygotowania:

