ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA.

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA.

nazwa

Wykonanie

Chodzą pogłoski, że "kobieta ma być damą na salonach, a (...) w sypialni". Takie oto hasła wygłaszają mężczyźni, którzy chcą nam na tacy podać recepturę na szczęście, udany związek i kwintesencję kobiecości w ich oczach (która ma zaowocować rzecz jasna w damskim poczuciu kobiecości, pewności siebie i spełnieniu jako przedstawicielka płci pięknej). Jaka więc ma być kobieta? Słodko-ostra. Teoretycznie powinno być to zależne od sytuacji, ale prawda jest taka, że najmilej widziane jest to połączenie. Oznacza to, że takie zestawienie musi być cholernie dobre. Postanowiłyśmy to sprawdzić. No i zadziałało! Połączenie przetestowałyśmy na 2 kobietach i 3 mężczyznach. Wszyscy byli zachwyceni. Słodko-ostry efekt uzyskałyśmy w pomidorowej zupie z pieczonych pomidorów. I mamy kolejną nowinę - zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;)
SKŁADNIKI:
- Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;)
- Papryka, 1/2 Czerwonej,
- Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze,
- Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe,
- Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki,
- Marchewka (z bulionu),
- Śmietana 18%, 0,5 kubka,
- Mascarpone, 1-2 łyżki,
- Pieprz Czarny do smaku,
- Pieprz Cayenne, do smaku,
- Pieprz kolorowy, do smaku,
- Chilli, do smaku,
- Oregano, do smaku,
- Rozmaryn, do smaku,
- Przyprawa warzywna domowa typu Vegeta, do smaku,
- Cukier trzcinowy, 2 łyżki
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
+ ziarenka do podania:
u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy).
Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła. Wkładamy na nią rozkrojone pomidory, paprykę, cebulę i czosnek (połowę dużego lub cały mały. Koniecznie w łupinkach) - wszystko posypujemy cukrem.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Zapiekamy 25 minut (termoobieg, góra dół). Musimy kontrolować aby się nie przypaliły. To jest ten moment, kiedy w całym domu pachnie nieziemsko!!!
Blendujemy podpieczone warzywa razem z marchewką z wywaru i bulionem (tu kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną (lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi) i serkiem mascarpone (doda kremowości, aksamitności). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę.
Gotowe! :)
Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami.
Jaka wychodzi zupa?
Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna, z drugiej wyrazista. Jedno jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja mocno rozgrzewająca, więc będzie idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory. To wręcz antidotum na pogodowe niedogodności,
Łatwa: jak najbardziej.
Szybka: dokładnie tak .
Nieskomplikowana: nie ma przy niej za wiele roboty. Robi się praktycznie sama. Wstawiłyśmy pomidory do piekarnika i włączyłyśmy film. Zblendowałyśmy, doprawiłyśmy, dokończyłyśmy zupę i... dokończyłyśmy film.
Aromatyczna: Zarówno proces tworzenia jak i w obliczu gotowości pachnie w całym domu. Tak więc źródłem błogiego aromatu jest kolejno: piekarnik, garnek, miseczka/talerz/filiżanka/łyżka.
Smaczna: Nie, nie jest smaczna. Ona jest przepyszna!!!
Zdrowa: Nawet bardzo. Główne składniki to pomidory i czosnek - vademecum niżej.
Uniwersalna: dwa machnięcia różdżką i mamy sos do spaghetti.
Rozgrzewająca: lepiej działa niż koc + kubek herbaty z cytryną i miodem. Lepiej niż kominek. No, jedynie z bokserem nie może konkurować. (Bokser ma przewagę bezapelacyjną!).
Tania: Jeśli robimy ją w sezonie (a wtedy jest najlepsza) to kwota jest śmiesznie niska. W lecie bardzo łatwo można znaleźć niedrogie, mięsiste pomidorki.
Kreatywna: Dziwne określenie jeśli o zupę chodzi, ale chyba najbardziej trafne. Możemy balansować na linii smaków i barw. Możemy wykorzystywać pomidory różnego koloru - pojedynczo lub w połączeniu. Dodatki też robią swoje.
Vademecum dzisiejszego garnka:
POMIDORY -
- mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych.
- Zawierają antyutleniacze (chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek).
- wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.
- są małokaloryczne (Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal),
- wzmacniają odporność,
- przyspieszają gojenie się ran,
- jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 25% zapotrzebowania na witaminę E.
- zawierają spore ilości błonnika, który poprawia trawienie, perystaltykę jelit i niweluje zaparcia.
- zmniejszają także ryzyko zawałów serca, miażdżycy,
- zawierają brom - korzystnie oddziałuje na układ nerwowy
- wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego,
- Ma wiele beta-karotenu, (neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników),
- zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K.
- mają najwięcej potasu (obniża ciśnienie krwi i ma działanie moczopędne),
- zawierają Wapń, magnez i żelazo, miedź, mangan i kobalt.
- zawiera Likopen:
* naturalny barwnik,
* antyutleniacz (zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy),
* hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej
* przeciwdziała nowotworowi prostaty.
* opóźnia procesy starzenia się organizmu człowieka (neutralizuje wolne rodniki).
CZOSNEK:
- Ma dezynfekujące właściwości
- działa jako silny przeciwutleniacz (chroni organizm przed działaniem wolnych rodników).
- Pełni również funkcję naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze,
- wspomaga metabolizm tłuszczów.
- jest bakteriobójczy,
- Czosnek to również flawonoidy, witaminy z grupy B, witamina C, potas, żelazo i magnez,
- znajdują się w nim naturalne antyoksydanty,
- ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe.
- Antybakteryjne działanie czosnku pomaga zapobiec chorobie nowotworowej,
- działa jak antybiotyk.
- zawierają duże stężenie siarki, flawonoidów oraz selenu.
- Codzienne spożywanie jednego ząbka świeżego czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty.
- poprawia stan zdrowia również poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu.
- Czosnek ma działanie przeciwutleniające i zmniejsza ilość wolnych rodników.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- koi bóle głowy i ułatwia zasypianie.
:))) A tu coś dla tych, którzy kremy kochają - do wyboru, do koloru, wystarczy kliknąć: KLIK .
Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2015/02/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow-sodko.html