Wykonanie
Dzień dobry!Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej
porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z
dynią,
ciecierzycą,
pomidorami i innymi dodatkami.

Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i
pomidorów czy
marchewki.Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora, to czego nie zjesz, zawsze możesz zamrozić (ja tak właśnie zrobiłam :-) ).Danie inspirowane przepisem Agaty
Wojdy z Moje gotowanie, listopad 2013.Zapraszam!Składniki:200 g
ciecierzycy (waga suchej)500 g dyni3
marchewki2
cebule5 ząbków
czosnkukilka łyżek
oliwyok. 100 ml
bulionu200 g
kiełbasy (jaką lubicie, u mnie
podwawelska)2 puszki
pomidorów krojonych bez skórki1 łyżka
miodusól,
pieprz,
oregano,
rozmaryn (
zioła minimum po 1 łyżce)Wykonanie:Dzień przed przygotowaniem dania
ciecierzycę należy zalać
wodą i pozostawić na całą noc (chyba, że skorzystacie z gotowanej z puszki). Następnie po moczeniu gotujemy ją do miękkości, czyli około godziny.
Cebule siekamy w piórka,
czosnek rozdrabniamy.
Cebulę razem z
ziołami smażymy chwilę na rozgrzanej
oliwie, w dużym garnku.
Marchewki i
dynię obieramy,
marchewkę kroimy w plasterki, a
dynię w dużą kostkę.Do
cebuli dodajemy kolejno
marchew,
czosnek,
dynię, podlewamy
bulionem, dodajemy
pomidory i
kiełbasę pokrojoną w plastry.

Nasze danie jednogarnkowe dusimy, aż
dynia zmięknie, jeśli zbyt długo będziemy ją gotować, to jej kawałki rozpadną się, jednak ma to plus - powstanie gęsty, naturalny sos.Na koniec gulasz doprawiamy
solą,
pieprzem,
miodem, opcjonalnie odrobiną
chili.Smacznego!