Wykonanie

Autor: Rachel Lane,
Ting Morris " Na ostro "Składniki: na marynatę zwaną Szermulą3 ząbki
czosnku2 małe
ostre papryczki chili pokrojone po usunięciu nasion ( użyłam 1/2 sztuki )15g świeżych liści
kolendry15 g świeżej zielonej
pietruszki60ml
oliwy z oliwek60ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryn2 łyżeczki mielonej
papryki ( użyłam słodkiej )2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuWszystkie składniki łączymy ze sobą i obtaczamy w przygotowanej marynacie
rybę przechowując ją przynajmniej 4 godz w lodówce.Składniki: na resztę potrawygrube
steki z miecznika (180g każdy ) ja użyłam
pstrąga1
marchew pokrojona w kostkę1 duża
cebula pokrojona w kostkę1
czerwona papryka pokrojona w kostkę ( użyłam zielonej i żółtej )2 duże
pomidory pokrojone w grube plastry1
bakłażan pokrojony w dużą kostkę ( dodałam go od siebie )1 łyżka
oliwy z oliwek1 puszka
pomidorów ( dodałam od siebie )90ml
wodyopcjonalnie kumin
Cebulę podsmażyłam na łyżce
oliwy z oliwek, dodałam
bakłażana i podsmażałam ok 10 minut ciągle przewracając. Dodałam
pomidory,
papryki,
marchew i na małym ogniu gotowałam do czasu aż
bakłażan nie zmięknie. Doprawiłam całość
solą,
pieprzem i kuminem, położyłam na wierzch
warzyw marynowaną rybę, na nią plastry
pomidorów, oprószyłam nieco dodatkowym kuminem, przykryłam pokrywką i na małym ogniu dusiłam ok 30 minut. Wyłożyłam do miseczek najlepiej glinianych, ponieważ dłużej w nich utrzymuje się ciepło, posypałam
zieleniną i podałam.Smacznego:)Dodaję do akcji: