ßßß
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy cebulę przez 3-4 minuty lub do miękkości. Dodajemy czosnek i smażyć przez kolejną minutę.Dodajemy ryż, mieszając w oliwie z oliwek. Smażymy przez 1-2 minuty, lub do czasu, gdy ryżbędzie półprzezroczysty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy wodę i doprowadzamy do łagodnego wrzenia. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut.Tymczasem przekrojone na pół pomidorki kładziemy na blasze do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 5-6 minut, aż pomidory będą delikatne.Do tej pory, ryż powinien wchłonąć już całą wodę. Zdejmujemy pokrywę i dobrze mieszamy. Dodajemy ser mascarpone i posiekaną bazylię i dobrze mieszamy. Dodajemy wodę, jeśli risotto jest zbyt suche. Serwujemy, nakładając 3 łyżki risotto na talerz i dekorujemy podpieczonymi pomidorkami. Smacznego!