Wykonanie
Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwekpół
cebuli, drobno posiekanejząbek
czosnku, zgnieciony200g risotto
ryż, np. arborio
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz300ml
wody10
pomidorki, przekrojone na połówki½ łyżeczki nasion
kolendry, lekko zgniecionych2 łyżki
sera mascarponegarść świeżej
bazylii
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy
oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy
cebulę przez 3-4 minuty lub do miękkości. Dodajemy
czosnek i smażyć przez kolejną minutę.Dodajemy
ryż, mieszając w
oliwie z oliwek. Smażymy przez 1-2 minuty, lub do czasu, gdy
ryżbędzie półprzezroczysty. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Dodajemy
wodę i doprowadzamy do łagodnego wrzenia. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut.Tymczasem przekrojone na pół
pomidorki kładziemy na blasze do pieczenia, skrapiamy odrobiną
oliwy z oliwek i doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 5-6 minut, aż
pomidory będą delikatne.Do tej
pory,
ryż powinien wchłonąć już całą
wodę. Zdejmujemy pokrywę i dobrze mieszamy. Dodajemy
ser mascarpone i posiekaną
bazylię i dobrze mieszamy. Dodajemy
wodę, jeśli risotto jest zbyt suche. Serwujemy, nakładając 3 łyżki risotto na talerz i dekorujemy podpieczonymi
pomidorkami. Smacznego!