ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z mascarpone i bazylią

Zupa pomidorowa z mascarpone i bazylią

nazwa

Wykonanie

Za zupą pomidorową raczej nie przepadam. Ot. przeciętna zupa. Rozmyślając nad sposobem w jaki mogę spożytkować kartonik passaty trafiłam na ten przepis. Myślę - czemu nie? Przynajmniej zioła lubię.
Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe.
Składniki
-400 ml wody
-400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta)
-400 g pomidorów z puszki (obranych)
-1/2 szklanki liści bazylii
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
-1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
-1/3 łyżeczki suszonego oregano
-ok. 2 łyżki serka mascarpone ( można zastąpić gęstą śmietaną ok. 30%)
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
Przygotowanie
Rozgrzać oliwę w rondlu z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 - 10 minut. Dodać czosnek i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut, nie rumieniąc.
Dodać pomidory z puszki (bez skórek i szypułek) oraz przecier pomidorowy (jeśli passata ma nasiona i kawałki skórek, najlepiej wcześniej przetrzeć ją przez sito). Wlać wodę lub bulion, dodać oregano, doprawić solą, pieprzem i 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą.
Źródło: Kwestia Smaku
Smacznego!
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2013/04/zupa-pomidorowa-z-mascarpone-i-bazylia.html