Wykonanie
Odwiedziliśmy niedawno turecką restaurację. Jedliśmy
między innymi ezme, czyli pyszną
paprykowo -
pomidorową sałatkę. Uświadomiłam sobie, że miałam ją już od dawna w planach, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić.
Sałatka którą nam podano była raczej łagodna, ja wolę wersję którą jedliśmy w Stambule, czyli mocno ostrą. Ostrość regulujcie dodając więcej lub mniej
papryczki chili i harissy.Robiłam tę
sałatkę na dwa sposoby. Raz kroiłam wszystkie składniki ręcznie, a za drugim razem ręcznie pokroiłam tylko
pomidory, pozostałe siekałam w blenderze. Druga metoda szybsza i równie dobra.
Pomidory chyba jednak lepiej kroić ręcznie - zależy nam na tym aby były w drobnych kawałkach ale nie zmiksowane. Do popijania obowiązkowo Ayran. Polecam!

składniki4-5
pomidorów1
cebula2 - 3 ząbki
czosnku1-2
papryczki chili lub jalapeno1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej ( lub do smaku)1 łyżka pasty pomidorowej1/2 pęczka
pietruszki10 listków
mięty2 łyżki
oliwy1 łyżka melasy z
granatów (opcjonalnie)1 -2 łyżki
soku z cytrynsólsumakAntep Isot
papryka - turecki
czarny pieprz do smakuprzygotowanie
Cebulę bardzo drobno pokroić ( można w blenderze), wymieszać z harissą i pastą
pomidorową. Odstawić na bok.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki zostawiając sam miąższ.
Papryki pozbawić pestek.
Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, najlepiej ręcznie, papryczki,
zioła jak najdrobniej posiekać - można w blenderze.W misce wymieszać
cebulę z
pomidorami, papryczkami i
ziołami.
Oliwę wymieszać z melasą,
sokiem z cytryny, doprawić
solą,
pieprzem, sumakiem i
tureckim pieprzem. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić harissą lub pastą
paprykową jeżeli
sałatka wydaje się nam mało ostra. Wstawić do lodówki, dobrze chłodzić przed podaniem. Podawać z
pieczywem, najlepiej z płaskim, tureckim
chlebkiem - lavaszem (klik). Smacznego!




