ßßß Cookit - przepis na bałkański ajvar

bałkański ajvar

nazwa

Wykonanie

Kiedyś dostałam od znajomych, którzy właśnie wrócili z Chorwacji słoiczek ajvaru. Pikantna pasta z bakłażanów i papryki świetnie smakuje na kanapkach albo jako dip do mięs, np. z grilla. Metodą prób i błędów wypracowałam swój przepis, którym chętnie się podzielę.
Składniki:
4 bakłażany
4 papryki (2 czerwone, 2 żółte)
2 papryczki chilli
4 ząbki czosnku
2 pomidory
sól
pieprz kolorowy
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Paprykę piekę aż zrobi się czarna. Wyjmuję z pieca i obieram. Łatwiej obrać gdy gorącą włoży się do torebki foliowej i na chwilę w niej zaparzy. Dzięki temu skórka odchodzi bez problemu. Potem piekę razem bakłażany, czosnek i pomidory, polane oliwą z oliwek. Gdy skórki się pomarszczą również wyjmuję i obieram.
Tak więc mam już obrane papryki, pomidory, czosnek i bakłażany. Pozbywam się gniazd nasiennych (zostawiam tylko nasiona z chilli aby ajvar był pikantny) i kroję wszystko w drobną kostkę. Wrzucam do rondelka, doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i duszę pod przykryciem aż wyparuje cała woda. Trwa to około 30 minut. Pastę jem na zimno. Można ją również przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować. Wszystko zależy od tego ile pasty zrobicie.
Moja wersja jest bardzo ostra. Dla tych, którzy wolą łagodną wersję można zrezygnować z papryczek chilli.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/01/bakanski-ajvar.html