Wykonanie
Baba ghanosh danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie ( Liban,
Syria ) i w Egipcie. To potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są:
bakłażany i
sezamowe tahini.Pastę tę najczęściej je się z
pieczywem, nakładaną na placki
chlebowe pita, dodając do warzyw lub grilowanych
mięs. W Egipcie jest podawana jako danie główne z pestkami
granatu.W
polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh składa się z miąższu upieczonego
bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest
sezam w formie pasty tahini. Całość doprawiona
sokiem z cytryny,
oliwą i
solą. Wśród przypraw spotyka się
czosnek,
cebulę,
pietruszkę,
mietę, kumin albo
paprykę.
składniki:2
bakłażany1 ząbek
czosnku2 łyżki tahini2 łyżki
soku z cytrynysólwędzona
paprykaoliwaWykonanie:
Bakłażany ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C, wykorzystując opcje grilowania tak, by skórka
bakłażanów zczerniała (około 20-30 minut). Oznacza to później intensywny smak miąższu.
Bakłażana schłodzić, przeciąć na pół i łyżką wybrać miąższ. Ułożyć na sitku, mocno odcisnąć nadmiar
wody.Ząbek
czosnku posiekać i rozetrzeć z
solą. Zmiksować
bakłażana i tahini. Dodać
przyprawy,
czosnek i wymieszać.przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polany
oliwą i suto posypany zieloną
pietruszką. Można podawać z pestkami
granatu lub polane melasą z
granatu.ŻYCZĘ SMACZNEGO !