Wykonanie

Kisir to bliskowschodnie danie składające się zwykle z bulguru,
pomidorów i
pietruszki. Wersja z
granatem wywodzi się przede wszystkim z Turcji i właśnie taką przygotowałam. Przepis zaczerpnęłam od Yotama Ottolenghi, autora książki "Jerusalem", której jestem dumną posiadaczką (o której pewnie napiszę);D Efekt jest bardzo ciekawy, połączenie sprężystego, pikantnego bulguru ze świeżą, wyrazistą
miętą i słodkimi pestkami
granatów pozytywnie zaskakuje. Zwykle jest to dodatek, podobny do tabbouleh, ale można potraktować go jako danie główne. Polecam:)Kisir z
miętą i
granatem- 1
cebula- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego- 2
pomidory- ok. 150 ml
wody- 190g bulguru- 2 łyżeczki
syropu z
granatów- 2 łyżeczki
soku z cytryny- 1 łyżka posiekanej
pietruszki i
dymki- 1 łyżka posiekanej
mięty- 1 zielona
ostra papryczka- 1 ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki kuminu-
sól,
pieprz- 1/2
granatu- 2 łyżki
jogurtu naturalnego1) Zeszklić drobno pokrojoną
cebulę na
oliwie.2) Dodać koncentrat i obrane, posiekane
pomidory.3) Dusić, mieszając, przez kilka minut.4) Zdjąć patelnię z ognia i wmieszać bulgur.5) Dodać
sok z cytryny,
zioła, posiekane
chili i
czosnek oraz kumin.6) Dolać ciepłą
wodę i odstawić lub gotować, w zależności od bulguru.7) Doprawić i podawać z kleksem
jogurtu i pestkami
granatu.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal