ßßß Cookit - przepis na Smaki Meksyku czyli Chili Con Carne

Smaki Meksyku czyli Chili Con Carne

nazwa

Wykonanie

W ten weekend odwiedziła nas Magda. Postanowiłam upichcić coś dobrego, a że smaki Meksyku są moją ulubioną kuchnią, pomyślałam że czas na zapoczątkowanie kuchni meksykańskiej na moim blogu.
CO KUPIĆ:
25 dkg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub z łopatki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka czerwonej fasoli
2 papryczki chili, posiekane w kosteczkę
1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki
2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
3 posiekane ząbki czosnku
150 ml wody lub bulionu
1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka oregano Kamis
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Kamis
sól do smaku Kamis
ryż długoziarnisty
Przygotowanie:
Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory z zalewą oraz bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne Kamis. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości. Gotujemy następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, mieszamy delikatnie. W między czasie gotujemy ryż, ok. 15 min. Gotowe danie podajemy na talerzu.
Podanie:
Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem. Ja podałam z ryżem.
¡buen provecho
Źródło:http://cookbookbyfaye.blogspot.com/2014/02/smaki-meksyku-czyli-chili-con-carne.html