Wykonanie
W ten weekend odwiedziła nas
Magda. Postanowiłam upichcić coś dobrego, a że smaki Meksyku są moją ulubioną kuchnią, pomyślałam że czas na zapoczątkowanie kuchni meksykańskiej na moim blogu.CO KUPIĆ:25 dkg
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub z
łopatki2 łyżki
oliwy z oliwek1 puszka
czerwonej fasoli2
papryczki chili, posiekane w kosteczkę1 puszka
pomidorów pokrojonych, bez skórki2 średnie
cebule, pokrojone w kosteczkę3 posiekane ząbki
czosnku150 ml
wody lub
bulionu1 duża
papryka, pokrojona w kosteczkę1 łyżeczka
oregano Kamis1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne Kamis
sól do smaku Kamis
ryż długoziarnistyPrzygotowanie:
Cebule kroimy i szklimy na
oliwie.
Czosnek siekamy i dodajemy razem z
oregano do
cebuli. Po minucie smażenia dodajemy
mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż
mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię
pomidory z zalewą oraz
bulion. Doprawiamy
papryczką chili,
solą i
pieprzem cayenne Kamis. Dusimy na małym ogniu 20 min.
Paprykę kroimy, dodajemy do całości. Gotujemy następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy
czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, mieszamy delikatnie. W
między czasie gotujemy
ryż, ok. 15 min. Gotowe danie podajemy na talerzu.Podanie:Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z
ryżem. Ja podałam z
ryżem.










¡buen provecho