ßßß
Najlepsza kuchnia na świecie, to oczywiście kuchnia polska. A potem? Potem naturalnie TEX-MEX. A nie można mówić o TEX-MEX, jeżeli pominie się temat tak istotny jak Chili Con Carne. Często popełnia się błąd mówiąc, że to danie meksykańskie, ale to TEX-MEX, czyli kuchnia teksańska z mocnymi wpływami meksykańskimi. Mylić może fakt, że nazwa jest hiszpańska - chili con carne to po prostu chili z mięsem.Co będziemy potrzebowali?Mięso mielone (najlepiej wołowe)chili (papryczki lub w postaci pieprzu cayenne)cebulęczosnekpaprykękukurydzęfasolępomidorykumin (kmin rzymski)sól, pieprz,oregano,oliwę z oliwekFaktem jest, że ilu kucharzy, tyle przepisów na chili con carne. I wiem, że ludzie bardzo osobiście podchodzą do tej kwestii rzucając zdania w stylu "ale ohydne chili con carne podają w tej restauracji", i tak dalej.Osobiście uważam, że to dość duża przesada. Chili con carne może być niedobre, jeżeli jest zrobione z nieświeżych składników. Sadzę, że brak bulionu czy jakiegoś innego składniku, wcale nie oznacza końca świata.Istotnym elementem kultury TEX-MEX jest to, że kucharz akurat może mieć zły dzień, bo ktoś mu porysował pick`upa, albo zepsuł swój ulubiony karabin automatyczny M4, z którego polował na dzikie świnie, no i zapomniał dodać kostki rosołowej. Takie historie się zdarzają i należy mieć to na uwadze.Przyrządza się prosto - wrzuca się składniki po kolei, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.Chili con carne można podawać z ryżem lub tortillą (wówczas powstaje coś na kształt burrito). Należy też trochę wyluzować na Miłość Boską.