Wykonanie
Bardzo smaczna, treściwa zupa idealnie współgrająca z dodatkiem podsmażonego na chrupko chorizo. Rozgrzewająca dlatego świetnie się wpisze w jesienne menu :) Przepis z miesięcznika " GoodFood " kwiecień 2013

Składniki :1 łyżeczka
oliwy200 g chorizo1 duża
cebula2
marchewkiszczypta nasion
kminku ( pominęłam )3 ząbki
czosnkuwędzona
papryka w proszkuszczypta
cukruodrobina
octu winnego ( zastąpiłam
białym winem )250 g
czerwonej soczewicy2 puszki ( każda po 400 g )
pomidorów850 ml
bulionu ( zastąpiłam
wodą )Chorizo kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na
oliwie aż będzie chrupkie. Wyciągamy z rondla za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, odstawiamy.Na tłuszczu po chorizo ( nadmiar odlałam ) podsmażamy pociętą w kostkę
cebulę i
marchew. Smażymy do momentu aż zmiękną. Następnie dodajemy drobno posiekany
czosnek. Podsmażamy ok 1 minuty.Kolejno dokładamy wędzoną
paprykę ( dałam ok 2/3 łyżeczki ),
cukier i niewielki chlust
octu winnego. Chwilkę gotujemy i dodajemy
soczewicę,
pomidory oraz
bulion. Całość gotujemy ok 30 minut aż
soczewica zacznie się rozpadać. Po zestawieniu z ognia miksujemy ale nie musi to być gładki krem. Podajemy z podsmażonym chorizo.Smacznego :)