ßßß Cookit - przepis na Peperonata

Peperonata

nazwa

Wykonanie

Duszona papryka, pomidory, oliwa z oliwek i pomimo jesiennej pogody, włoskie klimaty na talerzu:) Peperonata to danie wywodzące się z gorącej Italii, lekkie, aczkolwiek sycące. Najczęściej podaje się je z białym lub różowym półwytrawnym winem oraz ciemnym pieczywem. Przepis znalazłam u mojej Mamy, kiedy przekopywałam stosy jej luźno zapisanych karteczek;) Przepis dodaję do akcji " Kuchnie Świata...Od kuchni ", którą organizuje odkuchni .
Składniki:
4 papryki
4 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy (zioła prowansalskie, oregano, bazylia, pieprz, harrisa)
Cebulę, paprykę i pomidory kroimy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporo oliwy, tak, aby przykryła dno. Wrzucamy warzywa i skrapiamy je oliwą. Dusimy 20 minut.
Następnie odkrywamy patelnię, aby zredukować nadmiar sosu, delikatnie mieszamy i doprawiamy.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/07/peperonata.html