Wykonanie
Duszona
papryka,
pomidory,
oliwa z oliwek i pomimo jesiennej pogody, włoskie klimaty na talerzu:) Peperonata to danie wywodzące się z gorącej Italii, lekkie, aczkolwiek sycące. Najczęściej podaje się je z
białym lub różowym
półwytrawnym winem oraz
ciemnym pieczywem. Przepis znalazłam u mojej Mamy, kiedy przekopywałam stosy jej luźno zapisanych karteczek;) Przepis dodaję do akcji " Kuchnie Świata...Od kuchni ", którą organizuje odkuchni .
Składniki:4
papryki4
pomidory2
cebule2 ząbki
czosnkuOliwa z oliwekPrzyprawy (
zioła prowansalskie,
oregano,
bazylia,
pieprz, harrisa)
Cebulę,
paprykę i
pomidory kroimy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporo
oliwy, tak, aby przykryła dno. Wrzucamy warzywa i skrapiamy je
oliwą. Dusimy 20 minut.Następnie odkrywamy patelnię, aby zredukować nadmiar sosu, delikatnie mieszamy i doprawiamy.Smacznego!