Wykonanie
Ptaszysko w całości to powrót do korzeni jeśli o domową kuchnię starszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym
stole u mamy, u taty i to co pojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad
kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją
jabłkami, ziarnami i odrobiną
miodu. Natarty
przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach
ziemniakami,
czosnkowym szpinakiem i sosem z
żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny.
SKŁADNIKI:-
Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:-
woda,-
sól,/Na każdy litr
wody - 2 łyżki
soli./Nadzienie:-
Jabłka, 3 duże,- Ziarna:* " Euforia " 5-6 łyżek,* " Piekło - Niebo " 2 łyżki,-
Rozmaryn, kilka łyżeczek,-
Miód, 2 łyżki/Do natarcia
Kaczki:Proporcje według uznania.-
Pieprz ziołowy,-
Pieprz Cayenne,-
Pieprz czarny.-
Oliwa z oliwek,-
Rozmaryn,-
Papryka słodka,-
Kolendra,-
Czosnek. 2 główki-
Czosnek Niedźwiedzi,-
Kurkuma,-
Majeranek,-
Imbir,-
Chilli,-
Kmin Rzymski,-
Kminek,-
Goździki,
WYKONANIE:Umytą
kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki
soli na litr
wody) tak, aby cała była w wodzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.Po tym czasie płuczemy ptaka, odcinamy kuperek, osuszamy, nacieramy
przyprawami wymieszanymi z
oliwą (na zewnątrz i wewnątrz) i napełniamy farszem.
Kaczkę zamykamy wykałaczkami lub lepiej zszywamy, aby farsz nie wypadł. na dno gara wlewamy odrobinę
wody i wstawiamy do piekarnika na 170-180 st. Gdy
kaczka osiągnie temperaturę, zwiększamy do 220. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, znów zmniejszyć do 180 st.Piec tyle ile waży ptak, bardzo często podlewając wytworzonym sosem.
Nadzienie! :) Wyszło wspaniale!
Jabłka dodały kwaskowatości,
miód podkręcił słodkawe walory a ziarna wyciągnęły wytrawność.ZIARNA "EUFORIA":Prażone ziarna:
słonecznik,
dynia, konopie siewne."Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS.
Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki.
Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2." (Opis: Ziarenkowo).Kupisz je tutaj: kliknij .Wspaniale chrupią! O walorach
smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony
słonecznik,
sezam,
siemię lniane,
chili,
pietruszka,
czosnek"Prażone
ziarna słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry." (opis: Ziarenkowo)Kupisz je tutaj: kliknij .Wystarczy dać ich naprawdę maleńko a w całym domu i tak zapachnie a panna
Kaczka nabierze ostrości.
Ptactwo z pazurem? Tak, da się!
To co najważniejsze w naszej miksturze do nacierania:"
Pieprz Kajeński otrzymywany jest z
owoców papryki krzewiastej "
Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana
papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną
przyprawę. Działanie:-
Papryka kajeńska przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.-
Papryka Cayenne zawiera kapsaicynę - alkaloid mający właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne.- Oprócz swoich właściwości kulinarnych
pieprz kajeński jest stosowany w medycynie naturalnej do leczenia takich przypadłości jak: dolegliwości gastryczne (np.
bóle brzucha), choroby układu krążenia,
bóle reumatyczne,
bóle gardła (płukania).- Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie."Kupisz go tutaj: kliknij"
Papryka jest to
przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych
owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Działanie:-
Papryka jest bardzo zdrowa, zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na organizm, poprawia trawienie oraz zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i A.- Wspomaga odporność, poprawia trawienie.- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga apetyt.- Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten."Kupisz ją tutaj: kliknij"
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny
czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Działanie:- Posiada podobne własności, jak
czosnek pospolity i inne gatunki
czosnków.- Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie
krwi, korzystnie działa na
serce, obniża poziom cholesterolu we
krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.- Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalny zatok i oskrzeli, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii
czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach."Kupisz go tutaj: kliknij"
Kurkuma (inaczej ostryż, szafranica lub żółcień) – pochodzi z południowej Azji, gdzie ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. Działanie:- W Indiach
kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka.-
Kurkuma zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Trwają badania nad zastosowaniem tych substancji w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera. Dotychczasowe
wyniki są pozytywne.- Również zabija niektóre komórki
rakowe, wzmacnia i uodparnia organizm."Kupisz ją tutaj: kliknij
Postanowiłyśmy naszą kaczuchę zapoznać z tym co kochamy! Ziarna i
przyprawy już poznała i trzeba przyznać, że znajomość z nimi przypadła i jej i nam do gustu (dobrze, że nie mamy sąsiadów, bo skuszeni zapachem koczowaliby pod naszymi drzwiami non-stop). Ale impreza się kręci gdy paczka jest zdecydowanie większą, więc... :)))) na talerzu ułożyłyśmy mocno
czosnkowy szpinaczek i pieczone w mundurkach ziemniaczki, które potraktowałyśmy
masełkiem. Czegoś jednak jeszcze brakowało i tak oto
mięsko nasze uległo urokom gorącego,
żurawinowego sosu. Co nam z tego wyszło? Raj dla podniebienia.
Chrupiąca panierka, ziarnisto-przyprawowa pięknie się zarumieniła (może i nawet na nasz widok). W smaku - cudowna! Popełniłyśmy jednak jeden
maleńki błąd - bo my jesteśmy z tych w gorącej wodzie kąpane - otóż, nasza kaczuszka nie została "wyluzowana", przez co nie mogłyśmy z gracją wymachiwać nożem podczas rozkrajania. Prezentacja na talerzu nie była taka jak zaplanowałyśmy, ale... i tak jesteśmy zachwycone i nie możemy się doczekać powtórki z rozrywki (tylko wtedy polecimy na dwa piekarniki bo jedna
kaczka to stanowczo za mało!).
Podobno w wielu domach całe święta są całkowicie bezmięsne (choć to aż niemożliwe dla nas).Dla tych którzy mają jednak chrapkę na kawał mięcha - oto dobra propozycja.Swoją
drogą - opowiedzcie jak to jest u Was, bo nas ciekawość zżera - szukamy wspólnych mianowników i totalnych różnic!A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "