Wykonanie
            Uczciwie przyznam,że mam słabość do 
kaczek. Zawsze jak idę do nowej restauracji, to pierwszym daniem jakie zamawiam jest 
kaczka, w jakiejkolwiek postaci by nie była. Tak samo w hotelach i innych możliwych miejscach, jednak 
kaczka z poniższego przepisu bije je wszystkie na głowę. Jest po prostu doskonała, 
mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealnie wysmażone, a sos tylko podkreśla jej doskonałość. Ja lubię 
mięso kaczki różowe w środku, jeżeli ktoś lubi bardziej wypieczone, proponuję wydłużyć czas pieczenia w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj .(2 porcje)Składniki na 
kaczkę:2 piersi 
kaczki (ok.300g każda)
sól i 
pieprzSkładniki na marynatę:1 ząbek 
czosnku,lekko rozgnieciony płaską stroną noża4 
goździki4 
ziela angielskie1/4 łyżeczki mielonych ziaren 
kolendry2 łyżki 
oliwy z oliwek1 łyżka 
białego octu winnego1 łyżeczka 
mioduszczypta 
chili w proszkuszczypta 
imbiru w proszkuotarta z 1/2 
owocu skórka z 
pomarańczySkładniki na sos:sok z 
pomarańczy wycisnięty z 1 
owocu1 łyżka 
octu balsamicznego1 łyżeczka 
miodusól, 
pieprzPrzygotowanie:Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce 
czosnek,
oliwę ocet, 
kolendrę, 
goździki, 
ziele angielskie, 
miód, startą skórkę z 
pomarańczy, 
chili i 
imbir.Skórkę piersi natnij w kratkę ( uważając ,by nie nie przeciąć 
mięsa), dokładnie 
posól i popieprz i włóż do marynaty na około 2 godziny do lodówki (najlepiej w marynować w woreczku całą noc).Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi wyjmij z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem.Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej 
kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego,wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku-polecam, w przepisach takich jak te to bardzo wygodne rozwiązanie.W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się 
mięso wlej sos 
pomarańczowy, 
ocet balsamiczny, dodaj 
miód, przypraw. Gotuj aż nabierze konsystencję 
syropu.Po wyjęciu 
mięsa z pieca pozwól mu 7-10 minut odpocząć i pokrój w plasterki. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu” 
kaczki. W przypadku stosowania żaroodpornej patelni, wyjmujemy 
kaczkę na talerz i wtedy na tej samej patelni robimy sos.Ja podałam z zapiekanym puree ziemniaczanym.Smacznego!

Share the post "Marynowane piersi kacze w sosie 
pomarańczowo-balsamicznym"




