ßßß
 
            
         czyli pieczona pierś kaczki podana na puree jabłkowym z sosem żurawinowymSkładniki :2 piersi kaczki2 ząbki czosnku ( lub 1 duży)1 pomarańcza1 łyżka octu winnego1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego + 1-2 łyżki do żurawiny2-3 ziela angielskie1/2 łyżeczki chili1/4 łyżeczki imbiru3 łyżki oliwyjabłka szara reneta1 czubata łyżeczka majeranku2 łyżeczki tyminaku2 łyżki masłasól, pieprzżurawina ze słoiczka1-2 łyżki octu balsamicznego+ termometrPrzygotowanie :Mieszam : 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki imbiru, 2 lub 3 ziela angielskie, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę octu winnego oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy.Nacinam w kartkę skórę na kaczych piersiach, przyprawiam solą i pieprzem z każdej strony.Wkładam piersi do marynaty i wstawiam do lodówki na 2 godziny.Jabłka obieram, kroję w kostkę, wkładam do garnka, dodaję 2 łyżki masła i troszkę wody, podgotowuje na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dodaję 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, przyprawiam solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotuję, po czym miksuję za pomocą blendera. Odstawiam.Żurawinę ze słoiczka, sok wyciśnięty z pomarańczy ( na pół słoiczka, sok z połowy pomarańczy), łyżkę lub dwie miodu, 1 łyżeczkę tymianku, 1-2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz - mieszam i podgrzewam.Kaczkę wyjmuję z marynaty, wycieram ręcznikiem papierowym, przyprawiam solą.Układam kaczkę skórką do dołu na rozgrzanej patelni z olejem . Smażę na małym ogniu 3 minuty, po czym obracam i smażę 2 minuty.Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę do czasu aż temperatura wewnętrzna wyniesie 65-67 stopni.Podgrzewam puree z jabłek i sos.Kaczkę po wyjęciu z piekarnika odkładam na 8 minut by odpoczęła.Na talerzu układam puree , kaczkę pokrojoną w plastry polewam sosem.I gotowe :)
czyli pieczona pierś kaczki podana na puree jabłkowym z sosem żurawinowymSkładniki :2 piersi kaczki2 ząbki czosnku ( lub 1 duży)1 pomarańcza1 łyżka octu winnego1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego + 1-2 łyżki do żurawiny2-3 ziela angielskie1/2 łyżeczki chili1/4 łyżeczki imbiru3 łyżki oliwyjabłka szara reneta1 czubata łyżeczka majeranku2 łyżeczki tyminaku2 łyżki masłasól, pieprzżurawina ze słoiczka1-2 łyżki octu balsamicznego+ termometrPrzygotowanie :Mieszam : 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki imbiru, 2 lub 3 ziela angielskie, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę octu winnego oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy.Nacinam w kartkę skórę na kaczych piersiach, przyprawiam solą i pieprzem z każdej strony.Wkładam piersi do marynaty i wstawiam do lodówki na 2 godziny.Jabłka obieram, kroję w kostkę, wkładam do garnka, dodaję 2 łyżki masła i troszkę wody, podgotowuje na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dodaję 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, przyprawiam solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotuję, po czym miksuję za pomocą blendera. Odstawiam.Żurawinę ze słoiczka, sok wyciśnięty z pomarańczy ( na pół słoiczka, sok z połowy pomarańczy), łyżkę lub dwie miodu, 1 łyżeczkę tymianku, 1-2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz - mieszam i podgrzewam.Kaczkę wyjmuję z marynaty, wycieram ręcznikiem papierowym, przyprawiam solą.Układam kaczkę skórką do dołu na rozgrzanej patelni z olejem . Smażę na małym ogniu 3 minuty, po czym obracam i smażę 2 minuty.Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę do czasu aż temperatura wewnętrzna wyniesie 65-67 stopni.Podgrzewam puree z jabłek i sos.Kaczkę po wyjęciu z piekarnika odkładam na 8 minut by odpoczęła.Na talerzu układam puree , kaczkę pokrojoną w plastry polewam sosem.I gotowe :)