Wykonanie
Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z
młodej marchewki z prażonym
słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko.Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego :) Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na
oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).Ale wracając do naszej marchewkowej to, jeśli chcecie, możecie dodać do niej odrobinę słodkiej
śmietanki albo nawet
mleczko kokosowe (w bardziej wyszukanej wersji). Ale zapewniam Was, ze w tej klasycznej odsłonie jest przepyszna:) Podałam ją z prażonymi
ziarnami słonecznika, ale sprawdzi się tu również
dynia, siekane
orzechy albo po prostu
czosnkowe lub
ziołowe grzanki. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600 g
młodej marchewki (w sezonie)1
pietruszka (w korzeniu)2 średnie lub cztery małe
ziemniaki1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwek1 litr
wody (lub
bulionu warzywnego)sok z 1
pomarańczy1,5 cm świeżego
imbiru0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiszczypta
chilisólpieprzDODATKOWO:kilka łyżek
słonecznika do uprażenia na patelniWYKONANIE:W garnku rozgrzej 3 łyżki
oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę
cebulę. Zamieszaj
cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.Do
cebuli dodaj starty na tarce o drobnych oczkach
czosnek, zamieszaj i podsmaż wszystko prze około 1 minutę .
Marchewki,
pietruszkę oraz
ziemniaki umyj i obierz ze skórki.
Marchewkę i
pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a
ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do
cebuli i
czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki
oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut, mieszając kilka
razy w międzyczasie.Teraz dolej do warzyw
wodę lub
bulion, zetrzyj
imbir, dodaj
słodką paprykę,
chili,
posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut .Pod koniec gotowania wlej sok z
pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko.Do gotowej zupy możesz dodać odrobinę słodkiej
śmietanki (ja pominęłam ze względu na to, że zupa była pyszna i bez niej).Zupę podawaj z uprażonym na patelni
słonecznikiem lub np. grzankami ziołowymi. Gotowe! Smacznego!