ßßß Cookit - przepis na ZUPA MARCHEWKOWA

ZUPA MARCHEWKOWA

nazwa

Wykonanie

Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z młodej marchewki z prażonym słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko.
Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego :) Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).
Ale wracając do naszej marchewkowej to, jeśli chcecie, możecie dodać do niej odrobinę słodkiej śmietanki albo nawet mleczko kokosowe (w bardziej wyszukanej wersji). Ale zapewniam Was, ze w tej klasycznej odsłonie jest przepyszna:) Podałam ją z prażonymi ziarnami słonecznika, ale sprawdzi się tu również dynia, siekane orzechy albo po prostu czosnkowe lub ziołowe grzanki. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
600 g młodej marchewki (w sezonie)
1 pietruszka (w korzeniu)
2 średnie lub cztery małe ziemniaki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
sok z 1 pomarańczy
1,5 cm świeżego imbiru
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta chili
sól
pieprz
DODATKOWO:
kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelni
WYKONANIE:
W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
Do cebuli dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, zamieszaj i podsmaż wszystko prze około 1 minutę .
Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut, mieszając kilka razy w międzyczasie.
Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut .
Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko.
Do gotowej zupy możesz dodać odrobinę słodkiej śmietanki (ja pominęłam ze względu na to, że zupa była pyszna i bez niej).
Zupę podawaj z uprażonym na patelni słonecznikiem lub np. grzankami ziołowymi. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/08/zupa-marchewkowa.html