ßßß
 
            
         Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z młodej marchewki z prażonym słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko.Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego :) Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).Ale wracając do naszej marchewkowej to, jeśli chcecie, możecie dodać do niej odrobinę słodkiej śmietanki albo nawet mleczko kokosowe (w bardziej wyszukanej wersji). Ale zapewniam Was, ze w tej klasycznej odsłonie jest przepyszna:) Podałam ją z prażonymi ziarnami słonecznika, ale sprawdzi się tu również dynia, siekane orzechy albo po prostu czosnkowe lub ziołowe grzanki. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600 g młodej marchewki (w sezonie)1 pietruszka (w korzeniu)2 średnie lub cztery małe ziemniaki1 średnia cebula2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy z oliwek1 litr wody (lub bulionu warzywnego)sok z 1 pomarańczy1,5 cm świeżego imbiru0,5 łyżeczki słodkiej mielonej paprykiszczypta chilisólpieprzDODATKOWO:kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelniWYKONANIE:W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.Do cebuli dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, zamieszaj i podsmaż wszystko prze około 1 minutę .Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut, mieszając kilka razy w międzyczasie.Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut .Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko.Do gotowej zupy możesz dodać odrobinę słodkiej śmietanki (ja pominęłam ze względu na to, że zupa była pyszna i bez niej).Zupę podawaj z uprażonym na patelni słonecznikiem lub np. grzankami ziołowymi. Gotowe! Smacznego!
Uzależniająca, aksamitna i kremowa - Zupa Marchewkowa z młodej marchewki z prażonym słonecznikiem. Robi się ją bardzo łatwo i równie szybko.Zupa jest sycąca i tak pyszna, ze ciężko odejść od garnka, żeby jej nie wyjeść prosto z niego :) Mimo tego, że przygotowałam ją na wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).Ale wracając do naszej marchewkowej to, jeśli chcecie, możecie dodać do niej odrobinę słodkiej śmietanki albo nawet mleczko kokosowe (w bardziej wyszukanej wersji). Ale zapewniam Was, ze w tej klasycznej odsłonie jest przepyszna:) Podałam ją z prażonymi ziarnami słonecznika, ale sprawdzi się tu również dynia, siekane orzechy albo po prostu czosnkowe lub ziołowe grzanki. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600 g młodej marchewki (w sezonie)1 pietruszka (w korzeniu)2 średnie lub cztery małe ziemniaki1 średnia cebula2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy z oliwek1 litr wody (lub bulionu warzywnego)sok z 1 pomarańczy1,5 cm świeżego imbiru0,5 łyżeczki słodkiej mielonej paprykiszczypta chilisólpieprzDODATKOWO:kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelniWYKONANIE:W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.Do cebuli dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, zamieszaj i podsmaż wszystko prze około 1 minutę .Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut, mieszając kilka razy w międzyczasie.Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut .Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko.Do gotowej zupy możesz dodać odrobinę słodkiej śmietanki (ja pominęłam ze względu na to, że zupa była pyszna i bez niej).Zupę podawaj z uprażonym na patelni słonecznikiem lub np. grzankami ziołowymi. Gotowe! Smacznego!
