ßßß
Dzisiaj zupa krem. O pięknym kolorze, który zwiastuje wiosnę. Taki mój wymysł na szybko. Pewnie znacie zupę krem z kukurydzy. Ja jadłam pierwszy raz. I przyznam, że posmakowała mi ta zupa. Wykonałam ją w Thermomixie. Jak wiadomo możemy spokojnie ja wykonać w sposób tradycyjny.Składniki:1 puszka kukurydzy (400 g)2 ziemniaki (duże)1 marchew1 mała cebula1 ząbek czosnku550 ml bulionu/wodysólpieprzimbirkurkumagarść 3 pestek dynigarść pestek słonecznika25 g oliwy z oliwekCebulę i czosnek umieszczamy w naczyniu miksujący i miksujemy 10s/obr.4. Wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy 2 min 30 sek./Varoma/obr.1. Obieramy marchewkę i ziemniaki. Kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy wszystko do naczynia miksującego, zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30 min./100 st./obr.1. Na koniec dodajemy przyprawy. Miksujemy 30 sek./obr. 7. Dosalamy do smaku. Prażymy pestki na suchej patelni i ozdabiamy.Smacznego!