Wykonanie
Dzisiaj zupa krem. O pięknym kolorze, który zwiastuje wiosnę. Taki mój wymysł na szybko. Pewnie znacie zupę krem z
kukurydzy. Ja
jadłam pierwszy raz. I przyznam, że posmakowała mi ta zupa. Wykonałam ją w Thermomixie. Jak wiadomo możemy spokojnie ja wykonać w sposób tradycyjny.Składniki:1 puszka
kukurydzy (400 g)2
ziemniaki (duże)1
marchew1 mała
cebula1 ząbek
czosnku550 ml bulionu/wody
sólpieprzimbirkurkumagarść 3 pestek dynigarść pestek
słonecznika25 g
oliwy z oliwekCebulę i
czosnek umieszczamy w naczyniu miksujący i miksujemy 10s/obr.4. Wlewamy
oliwę z oliwek i podsmażamy 2 min 30 sek./Varoma/obr.1. Obieramy
marchewkę i
ziemniaki. Kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy wszystko do naczynia miksującego, zalewamy
bulionem lub
wodą i gotujemy 30 min./100 st./obr.1. Na koniec dodajemy
przyprawy. Miksujemy 30 sek./obr. 7. Dosalamy do smaku. Prażymy pestki na suchej patelni i ozdabiamy.Smacznego!